ßßß
1 kg szynki wieprzowej6 listków laurowych4 ząbki czosnkuprzyprawa do gyrosa/kebabaostra paprykasól, pieprz
Mięso myjemy, osuszamy, robimy małe nacięcia i wsadzamy w nie ząbki czosnku (jeśli są duże, dzielimy na pół), posypujemy najpierw solą (średnio obficie ze względu na sporą obecność soli w mieszance gyros), przyprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą papryką i pieprzem, układamy liście laurowe, zawiązujemy (delikatnie) sznurkiem bawełnianym, żeby mięsko tworzyło "kulkę" i jednocześnie trzymało listki laurowe.Nie ściskajmy za mocno, żeby listki się nie pokruszyły, sznurek ma jedynie w miarę trzymać wszystko w całości.
W takim stanie szynkę wkładamy do lodówki na 12-14 godzin.Następnie delikatnie zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno przykryte jest wodą.Pieczemy bez przykrycia około 60-70 minut w temperaturze 200 stopni.Listki, sznureczek zdejmijmy kiedy mięsko będzie już chłodne.