Wykonanie
Ham made at
home

Składniki:1,2 kg
łopatka wieprzowa4 łyżeczki
żelatyny spożywczej1,5 łyżeczki
sól2 łyżeczki
sól peklowa1 łyżeczka
cukier1 łyżeczka
kolendra2 ząbki
czosnek150 ml
wodyWykonanie:
Mięso, oczyścić ze zbędnych błon. Pokroić w cienkie plastry. Rozbić każdy plaster tłuczkiem. Wszystkie
przyprawy, razem z rozgniecionym
czosnkiem, wymieszać z
wodą. Przelać do miski.
Mięso wkładać do zalewy porcjami i dobrze wymieszać, tak jak byśmy robili mielone.Do
szynkowara włożyć woreczek foliowy i wkładać
mięso, dobrze je ubijając. Można sobie pomóc drewnianą łyżką.
Szynkowar zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie, wkładamy
szynkowar do
wody i parzymy w temperaturze około 80 oC 140 minut.
Wody powinno być około 2 cm poniżej górnego brzegu
szynkowara. Po tym okresie z
wody wyjmujemy
szynkowar, schładzamy pod zimną
wodą i odstawiamy na 12 godzin. No i wreszcie mamy swoją
szynkę.Rada. Następnym razem zamiast z
łopatki, zrobię z
szynki wieprzowej.Myślę,że będzie jeszcze bardziej delikatna.