ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa w słoikach na kanapki

Kiełbasa w słoikach na kanapki

nazwa

Wykonanie

Kiełbasa ze słoika? A właśnie, że tak!!!
To bardzo dobra, kiełbasa, którą sami przygotowujemy w domu. Bardzo dobrze kroi się na plasterki, a smakuje tymi przyprawami, których używamy do jej przygotowania. Nie zawiera, konserwantów i co najważniejsze 100% mięsa. A całość otoczona jest przepyszną galaretką.
SKŁADNIKI:
1 kg mielonej łopatki wieprzowej
2 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka majeranku
200 ml wody
1 plaska łyżka żelatyny
4 słoiki o równych ściankach 300 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żelatynę zalewamy w szklance 1 łyżką zimnej wody mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę dokładnie mieszamy.
Żelatynę zalewamy 200 ml gorącej wody rozpuszczamy i studzimy, zimną wlewamy do mięsa, ponownie dokładnie mieszamy.
Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy mięso, ale tylko do wysokości gwintu, ubijamy i zakręcamy dokładnie. Układamy w garnku zalewamy zimną wodą i pasteryzujemy 50 minut. Na dzień następny czynność powtarzamy.
Studzimy i cieszymy się smakiem kanapek z pyszną kiełbasą.
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,352115101,title,Kielbasa-w-sloikach-na-kanapki,index.html