Wykonanie
Ten bigos to tzw wersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a rano było gotowe !
składnikiok 1 kg
kapusty kiszonej (użyłam z woreczka)
kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długościkawałek
słoninkiok 100 g
boczku, pokrojony w kostkę1 spora
cebula pokrojona w krążki5 - 6
śliwek suszonych2
listki laurowemała garść
grzybówkilka ziarenek
pieprzu4 ziarenka jałowca4 ziarenka
ziela angielskiegokieliszek
czerwonego winaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego!metoda tradycyjna
Cebulę lekko podsmażyć z
boczkiem,
grzyby namoczyć. Do garnka,włożyć
kapustę dodać pokrojone w paski
grzyby,
śliwki,
cebulę,
kiełbasę i
boczek, i
przyprawy, podlać
wodą z moczenia
grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas
winem.