Wykonanie
Świetna zupa, sycąca, rozgrzewająca, w sam raz na jesienno zimowe chłody. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni .

składniki:szklanka
zielonej soczewicycebulaok 200 g
ziemniaków1
zielona paprykaok 90 g dowolnego
makaronu - duża garść1 łyżka
koncentratu pomidorowego1/2 łyżki koncentratu
paprykowego1/4 łyżeczki
pieprz świeżo mielony1/2 łyżeczki kuminu mielonego1 łyżeczka
imbiru1 łyżka suszonej
miętysólolej do smażenia1,5 l
wody lub
bulionuprzygotowanie
Soczewicę zamoczyć w wodzie.
Cebulę ,
paprykę , obrane
ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę ,
paprykę i
ziemniaki, chwilę smażyć mieszając aby nie przywarły do dna. Dołożyć
koncentrat pomidorowy i
paprykowy, dobrze wymieszać, smażyć mieszając do momentu aż wszystko ładnie zacznie pachnieć. Dołożyć kumin,
imbir,
miętę i
pieprz i smażyć przez krótką chwilę - ok 30 sek, żeby
przyprawy się nie przypaliły. Wlać
bulion, dodać
soczewicę i gotować przez ok 30 min. Po 30 minutach wrzucamy
makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić
solą i
pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta.Uwagi: W oryginalnym przepisie nie były podane ilości przypraw i
bulionu Podaję ilość jakiej użyłam gotując zupę . Użyłam pasty paprykowej z tuby, i pasty pomidorowej, też z tuby.



