Wykonanie
wołowa pieczeń , taka na co dzień, bez długiego marynowania i wielkich zabiegów. Jedyna rzecz nieco kłopotliwa to szpikowanie.
składniki:ok 1 kg
wołowiny ( kupiłam
udziec wołowy)
słoninacebulagłówka
czosnkusólpieprzewentualnie parę listków
szałwiiprzygotowanie:
Słoninę pociąć na cienkie paski o przekroju mniej więcej 0,5 x 0,5 cm. Przy pomocy specjalnej igły do szpikowania
wołowinę naszpikować
słoniną (na mój kilogramowy kawałek zużyłam ok 8 takich takich pasków). Można też naszpikować
mięso kilkoma ząbkami
czosnku. Dobrze jest
mięso obwiązać nicią kuchenną , lepiej utrzyma kształt podczas pieczenia.
Udziec natrzeć
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dobrze obsmażyć
mięso ze wszystkich stron. do naczynia w którym będziemy
mięso piekli, włożyć pokrojoną w piórka
cebulę, na niej ułożyć
mięso, wrzucić pozostałe ząbki
czosnku ,bez obierania, 2 listki
szałwii. Patelnię na której smażyliśmy
mięso podgrzać i wlać do niej kieliszek
wina lub
wody, zeskrobać wszystko co osadziło się na dnie patelni, całość dodać do
mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 3 godziny. Co jakiś czas warto pieczeń podlać wytworzonym sosem. Po
trzech godzinach
mięso powinno być już bardzo miękkie.
Mięso wyjmujemy, zawijamy w folię a z powstałego z tego co zostało w naczyniu robimy sos. Przelewamy zawartość przez sito do głębokiej patelni, przecierając równocześnie
cebulę i
czosnek. Możemy dodać 150 ml
bulionu wołowego. Zagotować. W miseczce wymieszać
śmietanę z
mąką, dolewać stopniowo parę łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy aby
śmietana się nie zważyła a
mąka nie pozbijała w grudki. Przelać do sosu , w razie potrzeby sos doprawić
solą i
pieprzem. Pieczeń podawać np z
kaszą gryczaną i
ogórkami kiszonymi. Smacznego !Uwagi: aby wygodniej szpikować
mięso , można paski
słoniny zamrozić, nigdy tego nie robiłam gdyż do niedawna miałam znakomite narzędzie dzięki któremu szpikowanie nie było żadnym problemem (niestety lekko się zużyło i nadchodzi jego kres). Można robić nacięcia w
mięsie długim cienkim nożem i w nie wkładać zmrożoną
słoninę.