Wykonanie
Kolejny Jamie Oliver

składniki:75 g
sera ricotta ( spokojnie może być więcej)skórka z 1
cytryny1/2 świeżej
czerwonej chilli, wypestkowana i drobno posiekana, do smaku
sól morskaświeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki liści świeżego
oregano lub
majeranku , drobno posiekane4 łyżki
parmezanu, świeżo tarty plus dodatkowa porcja do posypania4 duże
grzyby lub 8 średnich
oliwa z oliwek extra virginparę liści
rukoli lub
zioła (
pietruszka,
kolendra) do przybraniaprzygotowanieUżyłam dużych
grzybów Portobello (odmiana
pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.
Ricottę włożyć do miski, dodać
skórkę z cytryny ,
chilli , odrobinę
soli i
pieprzu. Zamieszać a następnie dosypać posiekane
oregano i starty
parmezan i jeszcze raz dobrze przemieszać.Nózki
grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać
oliwy z
solą i
pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego
grzyba nadzienie i posypać z wierzchu
parmezanemPiec w rozgrzanym wcześniej do 200 st C piekarniku, na złoty kolor - około 15 minut . Podawać liśćmi
rukoli lub np
pietruszką.



