ßßß Cookit - przepis na Krem z zielonych szparagów i awokado

Krem z zielonych szparagów i awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki białego wina (niekoniecznie)
2 szklanki bulionu jarzynowego
1 dojrzałe awokado
garść rukoli
świeże zioła: po 1 łyżce posiekanego koperku kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Pianka z mascarpone:
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%, zimnej
2 pełne łyżki sera mascarpone, zimnego
Przygotowanie
Szparagi opłukać i obrać do połowy długości. Odciąć same główki i ugotować na parze (przez około 2 - 3 minuty).
Łodyżki szparagów przekroić na połówki i włożyć razem z masłem do garnka z grubym dnem. Oprószyć solą, dodać pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Dusić przez około 2 minuty.
Wlać wino (jeśli używamy) i odparować przez 1 - 2 minuty. Wlać bulion i gotować przez około 2 minuty, aż szparagi będą miękkie.
Zmiksować na gładki mus w blenderze razem z połową główek szparagów ugotowanych na parze, obranym awokado, rukolą, świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin.
Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podgrzać.
Ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę i zmiksować z serem mascarpone. Zupę wlać do talerzy i udekorować pianką z mascarpone oraz drugą połową główek szparagów, uprzednio posiekanych nożem. Zupę najlepiej jest wymieszać z połową ilości pianki mascarpone i udekorować tylko pozostałą jej częścią.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/krem_awokado/przepis.html