Wykonanie
Ośmiornica duszona z
porto i
ośmiornica pieczona z
ziemniakamiprzepis ze strony http://pratos-e-travessas.blogspot.com/2012/12/receitas-de-polvo-para-o-natal-octopus.html
składniki - 4 osoby1
ośmiornica ok 3 kgPrzygotowanie:napełnić duży garnek
wodą i zagotować . Kiedy
woda się zgotuje, zanurzyć
ośmiornicę we wrzątku i natychmiast wyjąć. Powtórzyć jeszcze 2
razy, to spowoduje ,że
ośmiornica skruszeje. Odlać większość
wody , dodać
cebulę i
liść laurowy, gotować
ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie , garnek przykryty, ok 35-40 minut.Po ugotowaniu przeciąć
ośmiornicę na 2 części - jedną użyć do duszenia, drugą do upieczenia
ośmiornica duszona z
portopuszka
pomidorów3 łyżeczki
oliwy200 ml
porto2 ząbki
czosnku , zgniecione1 mała
cebula posiekanapęczek
pietruszkiliść laurowysólświeżo zmielony
pieprzpietruszka natka do serwowaniaprzygotowaniewcześniej ugotowaną
ośmiornicę pokroić na ok 2 cm kawałki. Rozgrzać
oliwę na patelni i zeszklić
cebulę. Dodać kawałki
ośmiornicy,
pomidory,
pietruszkę,
czosnek,
wino i
liść laurowy. Gotować na małym ogniu przez ok 20 min. Jeżeli gulasz jest zbyt gesty -dodać nieco
wody z gotowania
ośmiornicy. Posypać
pietruszką i podawać z
chlebemośmiornica pieczona z
ziemniakami:
6 czerwonych
ziemniaków przekrojonych na 42 00 ml
oliwy1 duża
cebula pokrojona w krążki1 pęczek
pietruszki2 łyżki
papryki mielonej4 zgniecione ząbki
czosnkusólświeżo zmielony
pieprzpieczona
ośmiornica:piekarnik rozgrzać do 200º, w naczyniu do zapiekania ułożyć
cebulę i
pietruszkę . Na to położyć ugotowaną wcześniej
ośmiornicę ,
ziemniaki, posypać
czosnkiem i solidnie skropić
oliwą. Doprawić
solą ,
pieprzem i
papryką. Włożyć do piekarnika na 1 godzinę , do czasu aż
ośmiornica będzie ładnie przypieczona, a
ziemniaki się upieką .