Wykonanie
Przepis znalazłam na greckim forum GW . Podał go Jacek1f z którego przepisów często korzystam gdy najdzie mnie ochota na coś w greckim stylu.
Kurczak jest dobry ale tak na prawdę, mnie najbardziej smakują te
cytrynowe, pieczone
ziemniaki. A zaletą tego dania jest też to, że i
mięso i
ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości.

składniki 4 porcje5-6 średnich
ziemniaków *4 podudzia
kurczaka **1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła2 łyżki
mąki6 łyżek
białego wina2 szklanki
wywaru drobiowegosok z 1
cytrynyotarta skorka z połówki
cytryny (bez białego miaższu)1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
miodusól,
pieprz cytrynowy* Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżkiprzygotowanie:
ziemniaki obrać zalać posoloną
wodą i gotować ok. 10 minut.(od zagotowania)Podgotowane,jeszcze twarde
ziemniaki odcedzić i pokroić w plastry . 2/3 Rozłożyć na dnienaczynia żaroodpornego, oprószyć
solą i
pieprzem cytrynowym.Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i 1 łyżkę
masła. Obsmażyć
mięso z obu stron.Gdy lekko się zrumieni - wyjąć i ułożyć na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć pozostałe
ziemniakiDo rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki
mąki, smażyć przez ok minutę,energicznie mieszając.Cały czas mieszając dodać
wino ,stopniowo wlewać
wywar,
sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać
miód,
cynamon i startą
skórkę cytrynową.Polać sosem
mięso.
Ziemniaki oprószyć
solą i
pieprzem cytrynowym.Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż
ziemniaki będą miekkie).W połowie czasu pieczenia, obrócić
mięso, polać sosemOstatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia.Posypać siekaną
natką pietruszki.