Wykonanie
Czwartek, Wrzesień 4, 2014, 15:54
Ten tradycyjny przepis na
drób w sosie z
białego wina i
octu winnego jest niskokalorycznym, zrowym pomysłem na danie obiadowe. Przygotowanie tego
kurczaka jest proste i szybkie, a jego lekko pikantny i kwaśny smak, urozmaici codzienny posiłek.W domu
kurczaka przygotowujemy dosyć często, jest tani, łatwo dostępny, smaczny i niskokaloryczny. Przy standardowym przepisie jego
mięso może się znudzić, dlatego często sięgam po nowe, ciekawe przepisy. Tym razem sięgnęłam do kuchni tradycyjnej i jego wersję w sosie winnym. Smak jest inny, lekko pikantny i kwaśny, a sam przepis jest banalnie prosty i nie zabierze Wam dużo czasu.Składniki:
kurczak80 g
masłałyżka
mąki1/2 szklanki
białego winaszklanka
octu winnegosólpieprzPrzygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części.
Mięso zrumienić z łyżeczką
masła na teflonowej patelni z pokrywką. Oprószyć niewielką ilością
soli i
pieprzu.
Kurczaka zalać 2/3 szklanki
octu, zamieszać i przykryć, dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.Uduszonego
kurczaka wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce.Do sosu z duszenia wlać
białe wino i 1/3 szklanki
octu, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut.Zmniejszyć ogień. Dodać pozostałe
masło, powstały sos rozprowadzić łyżką
mąki. Energicznie zamieszać i ogrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku
pieprzem i ewentualnie
solą.Podzielonego
kurczaka ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem. Potrawę podawać na ciepło.
Przepis nietypowe. Nie
powiem, że jest to najlepszy
kurczak jakiego
jadłam bo były lepsze, ale nie jest też zły, jest po prostu inny. :)