ßßß Cookit - przepis na Kurczak z sosem winnym

Kurczak z sosem winnym

nazwa

Wykonanie

Czwartek, Wrzesień 4, 2014, 15:54
Ten tradycyjny przepis na drób w sosie z białego wina i octu winnego jest niskokalorycznym, zrowym pomysłem na danie obiadowe. Przygotowanie tego kurczaka jest proste i szybkie, a jego lekko pikantny i kwaśny smak, urozmaici codzienny posiłek.
W domu kurczaka przygotowujemy dosyć często, jest tani, łatwo dostępny, smaczny i niskokaloryczny. Przy standardowym przepisie jego mięso może się znudzić, dlatego często sięgam po nowe, ciekawe przepisy. Tym razem sięgnęłam do kuchni tradycyjnej i jego wersję w sosie winnym. Smak jest inny, lekko pikantny i kwaśny, a sam przepis jest banalnie prosty i nie zabierze Wam dużo czasu.
Składniki:
kurczak
80 g masła
łyżka mąki
1/2 szklanki białego wina
szklanka octu winnego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części. Mięso zrumienić z łyżeczką masła na teflonowej patelni z pokrywką. Oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu.
Kurczaka zalać 2/3 szklanki octu, zamieszać i przykryć, dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
Uduszonego kurczaka wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce.
Do sosu z duszenia wlać białe wino i 1/3 szklanki octu, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut.
Zmniejszyć ogień. Dodać pozostałe masło, powstały sos rozprowadzić łyżką mąki. Energicznie zamieszać i ogrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Podzielonego kurczaka ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem. Potrawę podawać na ciepło.
Przepis nietypowe. Nie powiem, że jest to najlepszy kurczak jakiego jadłam bo były lepsze, ale nie jest też zły, jest po prostu inny. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_71_kurczak-z-sosem-winnym.html