Wykonanie
Rabarbar bardzo lubi
cukier, ale udało mi się go oszukać, choć rodzina, poza Kacprem, jak zwykle, narzekała na skąpą
słodycz ;)

Zamiast, proponowanego przeze mnie, farszu, można użyć niesłodzonej
konfitury (o zwartej strukturze) czy innych
owoców.

Porcja na 16 bułeczek:Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej:Zaczyn:40 g świeżych
drożdży1 łyżka
mąki1 łyżka
syropu200 ml ciepłego
mleka (bardziej letniego)Ciasto:wyrośnięty zaczyn500 g
mąki pszennej 4502 łyżki
syropu klonowego (teraz dałabym więcej)130 g stopionego, przestudzonego
masła2 rozbełtane
jajkaopcjonalnie (1 łyżeczka domowej, kandyzowanej skórki i szczypta
soli)Farsz:2 duże, grube łodygi
rabarbaru100 g
suszonych owoców, u mnie
daktyle, ale teraz pomieszałabym z
rodzynkami,
figami i
morelami2 łyżki
mascarpone1 łyżka
wody różanej lub pomarańczowejpo pół łyżeczki
kardamonu, gałki,
imbiru1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
syropu klonowego (choć
rabarbar bardzo prosił o
cukier)Kruszonka:2 łyżki zmielonych
orzechów laskowych4 łyżki
mąki pszennej, razowej2 łyżki
syropu50 g zimnego
masła1.
Drożdże rozpuszczamy w
mleku z
syropem i
mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia (spienienia). Do dzieży miksera wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, około 6 minut, gładkie ciasto. Przekładamy do dużej miski, wysmarowanej stopionym
masłem, i czekamy, aż podwoi objętość (około godziny).2. W tym czasie obieramy
rabarbar, kroimy wzdłuż na cztery części, później w bardzo cieniutkie paseczki. Zalewamy na 15 minut
syropem.
Owoce zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż zmiękną. Odsączamy
wodę, siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.3. Wyrośnięte ciasto, uderzamy pięścią, kilka
razy uderzamy o blat i jeszcze chwilę wyrabiamy ręcznie. Dzielimy najpierw na dwie części,
potem każdą znowu na dwie, aż otrzymamy 16 kawałków (kroje ciasto nożem). Każdy kawałek zbieramy pod spód i odkładamy na wyłożonych papierem blachach. Po chwili rozciągamy w palcach i nakładamy półtora łyżeczki farszu. Zlepiamy i układamy tą stroną na papierze (fotoinstrukcja). Czekamy chwilę, aż podrosną (do 30 minut).





4. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do suchych, wymieszanych składników dodajemy
syrop i po kawałku
masło. Ucieramy w palcach, aż powstaną okruszki.

5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym
jajkiem z łyżką
mleka. posypujemy kruszonką i pieczemy, w rozgrzanym do 180 stopni, piekarniku przez 20 minut, na środkowym poziomie, bez termoobiegu. Najlepiej smakują dobrze wystudzone (na kratce).