Wykonanie
Hot cross buns to
bułki, które
jada się w Anglii w czasie Wielkanocy. Bardzo chciałam ich spróbować, chociaż o angielskiej kuchni nie mam zbyt dobrego zdania. Tak naprawdę
bułki drożdżowe są obecne w tradycji każdego chyba
kraju ale fajne jest to, że na całym świecie są różne przepowiednie związane z jedzeniem. Podobno zjedzenie takiej
bułki z krzyżem w Wielki Piątek przynosi szczęście. Ciasto dobrze się wyrabiało i wyrosło. Największy problem miałam z pastą na krzyżyki, która wyszła mi za rzadka więc trochę rozlała się na bułkach. Ale
bułki są naprawdę smaczne a z
masłem to już niebo w gębie.

ŹródłoSkładniki:32 g świeżych
drożdży1/2 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki ciepłego
mleka4 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
cynamonu50 g roztopionego
masła2
jajka1 i 1/2 szklanki
rodzynekCiasto na krzyżyki:1/2 szklanki
mąki1/3 szklanki
wodyDo
mleka wsypać
drożdże i połowę
cukru. Zrobić rozczyn i odstawić. Następnie wbić
jajka, wsypać
rodzynki,
cynamon, resztę
cukru i 3 szklanki
mąki. Wyrabiać ciasto, stopniowo dosypywać resztę
mąki. Wyrobić ciasto, uformować kulę. Przełożyć do miski i odstawić do podwojenia objętości. Dzielimy ciasto na równe części i formujemy okrągłe
bułki. Wykładamy na przygotowana blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 35 min.
Mąkę i
wodę na krzyżyki mieszamy na gęsta pastę. Przekładamy do szprycy lub plastikowego woreczka z odciętym
rogiem i nakładamy pastę w kształcie krzyżyka.
Bułki piec w 190 stopniach prze około 35 min.
Bułki bardzo szybko się rumienią więc można je przykryć folią.Hot cross buns po upieczeniu powinny być posmarowane glazurą mnie jednak przydarzył się mały wypadek dlatego moje
bułki są bez niej co oczywiście odejmuje im trochę urody.Smacznego:)