ßßß
ŹródłoSkładniki:32 g świeżych drożdży1/2 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka4 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki cynamonu50 g roztopionego masła2 jajka1 i 1/2 szklanki rodzynekCiasto na krzyżyki:1/2 szklanki mąki1/3 szklanki wodyDo mleka wsypać drożdże i połowę cukru. Zrobić rozczyn i odstawić. Następnie wbić jajka, wsypać rodzynki, cynamon, resztę cukru i 3 szklanki mąki. Wyrabiać ciasto, stopniowo dosypywać resztę mąki. Wyrobić ciasto, uformować kulę. Przełożyć do miski i odstawić do podwojenia objętości. Dzielimy ciasto na równe części i formujemy okrągłe bułki. Wykładamy na przygotowana blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 35 min.Mąkę i wodę na krzyżyki mieszamy na gęsta pastę. Przekładamy do szprycy lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładamy pastę w kształcie krzyżyka. Bułki piec w 190 stopniach prze około 35 min. Bułki bardzo szybko się rumienią więc można je przykryć folią.Hot cross buns po upieczeniu powinny być posmarowane glazurą mnie jednak przydarzył się mały wypadek dlatego moje bułki są bez niej co oczywiście odejmuje im trochę urody.Smacznego:)