Wykonanie
Odkąd pamiętam przestrzegałam się przed obchodzeniem imienin. Będąc dzieckiem zawsze dziwiłam się dlaczego razem z bratem i kuzynostwem jedliśmy tort na urodziny, a pozostała część rodzina świętowała wyłącznie imieniny.W końcu po kilku latach dowiedziałam się, że imieniny ponoć powinno się obchodzić od 18stych urodzin- co za sprzeczność! Obchodzenie imienin jest bardziej na miejscu, a tort w urodziny w moim wieku to "faux pas"....Od dwóch lat nie przykładam uwagi zarówno do urodzin, jak i imienin, choć trzeba przyznać, że wszystkie Anki choć nawet chciałyby o imieninach zapomnieć, to otoczenie im nie pozwoli ;) O imieninach Anny wie sporo osób no i są tylko raz w roku. Teraz już "nie walczę" z imieninami i cieszę się wspólnymi chwilami z rodziną oraz okazją do zjedzenie świeżo upieczonych
jagodzi ANEK!
Składniki na 10 dużych jagodzianek:rozczyn:30g świeżych
drożdżyszklanka
mleka0,5 szklanki
cukru2 łyżki
mąkiciasto właściwe:rozczyn0,5kg
mąki pszennej3 łyżki roztopionego
masłajajkofarsz:0,5l
jagódcynamonowa kruszonka:50g schłodzonego
masła3 łyżki
mąki3 łyżki
cukrułyżeczka
cynamonu+rozbełtane
jajko do posmarowania jagodzianek6 łyżek
cukru pudru i łyżka
wody do lukru
Mleko podgrzać w rondelku, dodać
cukier i dokładnie wymieszać. Następnie wkruszyć
drożdże, wsypać dwie łyżki
mąki i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min.Do miski przesiać
mąkę, dodać pracujący rozczyn i
jajko. W tym samym rondelku rozpuścić
masło i dodać do ciasta. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną
mąką stolnicę, rozwałkowujemy i wykrawamy większe prostokąty. Do każdego nasypujemy porcję
jagód, składamy na pół i formujemy, zlepiamy i brzegi i formujemy podłużną
bułkę.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i kroimy nożem, później przecieramy w palcach aby powstała ładna kruszonka.Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy porcją kruszonki. Pieczemy ok. 12 minut do zrumienienia.Studzimy na kratce i przestudzone polewamy lukrem.
Najlepszego Anki!