ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki z cynamonową kruszonką

Jagodzianki z cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Odkąd pamiętam przestrzegałam się przed obchodzeniem imienin. Będąc dzieckiem zawsze dziwiłam się dlaczego razem z bratem i kuzynostwem jedliśmy tort na urodziny, a pozostała część rodzina świętowała wyłącznie imieniny.
W końcu po kilku latach dowiedziałam się, że imieniny ponoć powinno się obchodzić od 18stych urodzin- co za sprzeczność! Obchodzenie imienin jest bardziej na miejscu, a tort w urodziny w moim wieku to "faux pas"....
Od dwóch lat nie przykładam uwagi zarówno do urodzin, jak i imienin, choć trzeba przyznać, że wszystkie Anki choć nawet chciałyby o imieninach zapomnieć, to otoczenie im nie pozwoli ;) O imieninach Anny wie sporo osób no i są tylko raz w roku. Teraz już "nie walczę" z imieninami i cieszę się wspólnymi chwilami z rodziną oraz okazją do zjedzenie świeżo upieczonych jagodzi ANEK!
Składniki na 10 dużych jagodzianek:
rozczyn:
30g świeżych drożdży
szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki
ciasto właściwe:
rozczyn
0,5kg mąki pszennej
3 łyżki roztopionego masła
jajko
farsz:
0,5l jagód
cynamonowa kruszonka:
50g schłodzonego masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
+
rozbełtane jajko do posmarowania jagodzianek
6 łyżek cukru pudru i łyżka wody do lukru
Mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Następnie wkruszyć drożdże, wsypać dwie łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min.
Do miski przesiać mąkę, dodać pracujący rozczyn i jajko. W tym samym rondelku rozpuścić masło i dodać do ciasta. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy i wykrawamy większe prostokąty. Do każdego nasypujemy porcję jagód, składamy na pół i formujemy, zlepiamy i brzegi i formujemy podłużną bułkę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i kroimy nożem, później przecieramy w palcach aby powstała ładna kruszonka.
Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy porcją kruszonki. Pieczemy ok. 12 minut do zrumienienia.
Studzimy na kratce i przestudzone polewamy lukrem.
Najlepszego Anki!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/07/jagodzianki-z-cynamonowa-kruszonka.html