Wykonanie

Ciasto:250 g150 ml letniej
wody15 g świeżych
drożdżypłaska łyżeczka
soliFarsz:4
cebule, w półksiężycepół szklanki mrożonego
groszku1
wędzona makrela100 g bałkańskiego
sera lub tłustego
twarogu1 łyżeczka
suszonego estragonu100 ml
białego wina, użyłam Chardonnay4 łyżki
oliwysól i
pieprz200 g
jogurtu greckiego (200 ml)2 łyżki ostrej
oliwysól



Drożdże rozpuszczam w wodzie. Dodaję
mąkę wymieszaną z
solą i wyrabiam ciasto w malakserze, plastikowym nożem, do połączenia składników.
Potem przekładam na blat i wyrabiam ręcznie, pięć minut. Przekładam do miski i przykrywam folią. W czasie wyrastania przygotowuję farsz. Na rozgrzanej
oliwie smażę
cebulę, podlewając
winem. Kiedy zmięknie dodaję
groszek, szczyptę
soli,
estragon i jeszcze chwilę smażę.
Makrelę obieram z ości i skóry. Rozdrabniam, ale nie za mocno.Wyrośnięte ciasto przekładam na papier do pieczenia i rozwałkowuję na placek o średnicy blachy, 50 cm. Zostawiam, żeby trochę podrosło. Rozkładam
cebulę z
groszkiem, układam kawałki
ryby, kruszę
biały ser.
Jogurt mieszam z ostrą
oliwą i doprawiam
solą. Przekładam do woreczka foliowego, odcinam końcówkę i rysuję kratkę. Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę placek przez 20 minut. Można podać osobno
jogurt, choć według mnie jest wystarczająco wilgotny.