Wykonanie

Marzę o tym, żeby tak dopracować jeden tort, za którym rodzina będzie tęsknić przez cały rok. Jestem na dobrej drodze, choć do ostatecznej wersji jeszcze trochę brakuje. Skupiłam się, głównie, na smaku, zaniedbując dekorację. Klucz wiolinowy pozostanie znakiem firmowym zarówno dla ciasta jak i
tortu, bo zgodnie z założeniem pięciolinii, spina wszystkie, genialne, warstwy/nuty;) Zagrały pięknego walca, a nasze
kubki smakowy pozwoliły się prowadzić w rytmie
czekoladowo arachidowych dżwięków. Zatwierdzone przez smakoszy - testerów ciasto, otwiera eksperymentalny rozdział do
tortów biszkoptowych. To, co wyróżnia je spośród innych, znanych mi przepisów na ciasto snickers, to dodatek
orzeszków ziemnych do
biszkoptu i
krem czekoladowy, który jest
absolutną poezją smaku i pojawi się, na pewno, w wielu innych deserach. Mogłabym go wyjadać łyżkami, z nikim się nie dzieląc. Podzielę się za to przepisem :)Zapraszam też na mój profil na fejsbuku. Znajdziecie tam, codziennie, mnóstwo inspiracji na śniadania, koktajle
owocowe, łatwe
makarony i szybkie sałatki.

Składniki na dużą, prostokątną blachę:
biszkopt arachidowy200 g orzeszków arachidowych, niesolonych, nieprażonych100 g
mąki typ 405 lub 450200 g drobnego
cukru2
żółtka400 g
białek (z 10 jaj)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOrzeszki zalać wrzącą
wodą i odstawić na 12 godzin. Odcedzić, rozłożyć na lnianej ściereczce i zostawić na noc, bez przykrycia. Rano zmielić lub zmiksować.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając
cukier. Do lśniącej masy dodać
żółtka i połączyć delikatnie rózgą.
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem i wmieszać do masy
białkowej. Na końcu dodać zmielone orzeszki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tylko dno, dużej, blachy wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę
orzechową, wyrównać i piec na środkowym poziomie 35 minut. Wyjąć, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm, przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
krem czekoladowy:100 g
mlecznej czekolady100 g
gorzkiej czekolady 70% (używam Lindt)2 łyżki
cukru50 ml
wody5 łyżek
wody2 łyżki białego
rumu (używam
Bacardi)2
żółtka2
białka250 g masy masy śmietanowej z kremu kajmakowego
Czekolady połamać, przełożyć do metalowej miski, dodać
rum, 5 łyżek
wody i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Przestudzić. Zagotować 50 ml
wody z 2 czubatymi łyżkami
cukru i odparować połowę. 25 ml
syropu ubić z 2
żółtkami, aż zrobią się białe i puszyste. Dodać do kremu i wymieszać rózgą. Ubić
białka i dodać do kremu. Schłodzić.krem kajmakowy1 puszka masy krówkowej (400 g)250 g
mascarpone400 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%Dziesięć minut przed ubijaniem
śmietany schłodzić ją w zamrażarce. Ubić na sztywno. Dodać
mascarpone i odłożyć 250 g do masy czekoladowej. Pozostałą masę wymieszać z masą
krówkową. Schłodzić.dodatkowo100 g orzeszków arachidowych, niesolonych, prażonych (na suchej patelni około 10 minut)2 łyżki
cukru2 łyżki
wodyNa patelnię wysypać
cukier i zrobić jasny karmel (poczekać aż się
cukier rozpuści). Dodać 2 łyżki
wody i wymieszać z orzeszkami. Dokładnie połączyć i przełożyć na papier do pieczenia. Posiekać dużym nożem, kiedy karmel stwardnieje. Podzielić na dwie części i wymieszać z obydwoma kremami, tuż przed wykończeniem ciasta.do nasączenia120 ml raczkówki lub kukułkówki (
nalewka z
cukierków; jesli nie robimy
nalewek mozna użyć tylko poniższgo
likieru))120 ml
likieru czekoladowo -
orzechowego (używam Chocotella, producent Vinpol)Dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy układamy ten, który był na górze i kładziemy go upieczoną stroną. Nasączamy połową
likieru. Przekładamy kajmakowy krem i przykrywamy drugim blatem, upieczoną stroną do dołu. Nasączamy i przekładamy
kremem czekoladowym. Założyłam, że ciasto będzie smaczne, dlatego ozdobiłam je koślawymi kluczami wiolinowym i.