Wykonanie

Składniki na 14 bułeczek:Ciasto:400 g
mąki 650100 g roztopionego
masła1
jajko, roztrzepane2 łyżki
jogurtu greckiegopół łyżeczki
solizaczyn25 g
drożdżyłyżka
mąkiłyżeczka
cukru100 ml ciepłego
mlekaFarsz:4
marchewki, starte na grubej tarce2 ząbki
czosnku, w kosteczkęlistki z dwóch gałązek
tymiankułyżka
masła3 łyżki uprażonych
ziaren słonecznikapłaska łyżeczka
solipłaska łyżeczka
imbiru
Wymieszać wszystkie składniki zaczynu i odstawić na 15 minut. Przesiać
mąkę do dużej miski, wlać
jajko,
masło, dodać
jogurt, wyrośnięty zaczyn,
sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (mikserem z końcówkami "haki"). Przykryć szczelnie folią spożywczą i poczekać aż podwoi objętość. W tym czasie przygotować farsz.Rozpuścić
masło na dużej patelni. Delikatnie zeszklić
czosnek z
tymiankiem. Dodać
marchewkę i prużyć tak długo, aż będzie miękka. Doprawić
solą i
imbirem. Ostudzić. W blenderze zmiksować
ziarna słonecznika, dodać letnią
marchewkę i ponownie zmiksować (ziarna powinny być wyczuwalne).

Ciasto rozciągnąć, w palcach, na prostokąt o wymiarach 30x20 cm. Rozłożyć farsz na całej powierzchni i zwinąć w rulon. Podzielić na 14 kawałków i ułożyć, naciętą stroną, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Piec 20 minut w 180 stopniach. Podać z kremem z
kukurydzy. Przepis tutaj .