Wykonanie
Składniki:2
piersi z kurczakaduże opakowanie warzyw na patelnię (używam biedronkowych z
ziemniakami bo najlepiej pasują)
olej do smażenia
makaron (rurki, gwiazdki lub inny kształt)Sos3/4 gęstej
śmietany 18%3/4 szklanki
mleka3
jajka70g startego
żółtego serałyżeczka
oreganołyżeczka
bazyliistarta
gałka muszkatołowasólpieprzWykonanie:Warzywa wyjąć wcześniej z zamrażarki aby miały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości
oleju z
solą i
pieprzem. Z podanych składników zrobić sos, mieszając wszystko ze sobą. Do naczynia żaroodpornego dać
makaron, wsypać pół paczki warzyw, na nie wyłożyć pół
kurczaka polać wszystko połową sosu z
serem, przykryć pozostałymi warzywami,
kurczakiem zalać wszystko resztką sosu. Piec około 30 minut. Uwaga! Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź czy aby na pewno zapiekanka jest ciepła w środku.