Moja wersja tego włoskiego dania. Mój mąż smakosz carbonary stwierdził, że jest bardzo smaczna :) Polecam.- 250 g makaronu typu spaghetti- 10-15 dkg salami- 250 ml. mleka pełnego ( 3,2% )- 250 ml jogurtu naturalnego typu greckiego- 25 dkg żółtego sera- 2 jajka- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku- 1 łyżka olejuMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ma być al dente. Salami kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy salami ładnie zacznie skwierczeć dodajmy makaron i chwilę smażymy. W tym czasie z mleka, jogurtu, jajek i startego sera szybciutko mieszamy sos. Sos solimy, pieprzymy i wsypujemy gałkę, Polewamy nim makaron z salami i mieszamy tak długo aż jajka zaczną się ścinać. Zdejmujemy z ognia , próbujemy i ew. doprawiamy.