Wykonanie
Jestem amatorką wszelkiego rodzaju "uzdrowionych" ciast. Zatem, gdy jakiś czas temu widziałam pomysł na
czekoladowe ciasto z
buraków, musiałam je zrobić. Wydawało mi się, że 300g
buraka zepsuje smak wypieku, ale na szczęście się myliłam. W cieście ciężko wyczuć jakikolwiek posmak warzywa. Nawet mój brat, który zdecydowanie woli tradycyjne wypieki, nie domyślił się co zjadł.Zatem zachęcam do wypróbowania przepisu.:)Składniki na tortownicę 26cm:300g
buraka100g
czekolady gorzkiej3
jajka1/4 szklanki
oleju3/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru50g
mąki owsianej50g
mąki ryżowej1/2 szklanki
kakakoproszek do pieczeniaBuraka obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy, aż do miękkości.Gdy trochę ostygnie blendujemy go na gładkie puree, dodajemy do niego roztopioną wcześniej
czekoladę oraz
cukier i dokładnie mieszamy. Wbijamy
jajka, wlewamy
mleko i
olej. Całość łączymy. Na koniec dodajemy resztę przesianych składników i ponownie mieszamy.Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)