Wykonanie
Caramelle jest prostym i smacznym daniem kuchni włoskiej. Ciasto na "cukiereczki" przygotowuje się jak na
makaron. Ja użyłam
mąki pełnoziarnistej, więc nieco zmieniłam jego proporcje. Zatem jeśli planujecie zrobić caramelle z białej
mąki pszennej, to zmieńcie proporcje. Na 2
jajka przypada 200g
mąki.Niezbędnym dodatkiem jest
sos pomidorowy, który nadaje daniu charakteru. Przygotowałam go z dodatkiem
papryki i
czosnku, które wyostrzają jego smak.Składniki na 40 sztuk:caramelle:150g
mąki pełnoziarniste j (lubella 3 zboża)2
jajkapół łyżeczki
soli125g
mozzarellisos pomidorowy:3
pomidorycebula2 ząbki
czosnkukilka liści
bazyliikilka listków
oreganopapryka ostra i słodka
sólpieprzkilka łyżek
oliwy z oliwekMąkę przesiewamy do miski, wbijamy
jajka, wsypujemy
sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na bok.
Cebule obieramy. Siekamy ją w drobną kosteczkę.
Bazylię oraz
oregano myjemy i rozdrabniamy. W garnku rozgrzewamy
oliwę i wsypujemy
cebulę i posiekane
przyprawy, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy na złocisty kolor. W międzyczasie sparzamy
pomidory (zalewamy je wrzątkiem) i obieramy ze skórki. Kroimy w drobna kostkę i dorzucamy do garnka. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką. Co jakiś czas mieszamy. Sos będzie gotowy, gdy
pomidory się rozpadną. Jeżeli się spieszymy możemy je troszkę wcześniej zblendowaćW tym czasie wałkujemy ciasto w maszynce do
makaronu lub wałkiem. Kroimy na nieduże kwadraty. Nakładamy na nie kawałki
mozzarelli i zawijamy, tak jak na zdjęciu poniżej. Caramelle gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.Podajemy gorące, polane sosem i posypane
szczypiorkiem.Smacznego:)