ßßß Cookit - przepis na Caramelle w sosie pomidorowym

Caramelle w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Caramelle jest prostym i smacznym daniem kuchni włoskiej. Ciasto na "cukiereczki" przygotowuje się jak na makaron. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej, więc nieco zmieniłam jego proporcje. Zatem jeśli planujecie zrobić caramelle z białej mąki pszennej, to zmieńcie proporcje. Na 2 jajka przypada 200g mąki.
Niezbędnym dodatkiem jest sos pomidorowy, który nadaje daniu charakteru. Przygotowałam go z dodatkiem papryki i czosnku, które wyostrzają jego smak.
Składniki na 40 sztuk:
caramelle:
150g mąki pełnoziarniste j (lubella 3 zboża)
2 jajka
pół łyżeczki soli
125g mozzarelli
sos pomidorowy:
3 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
kilka liści bazylii
kilka listków oregano
papryka ostra i słodka
sól
pieprz
kilka łyżek oliwy z oliwek
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajka, wsypujemy sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na bok.
Cebule obieramy. Siekamy ją w drobną kosteczkę. Bazylię oraz oregano myjemy i rozdrabniamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy cebulę i posiekane przyprawy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy na złocisty kolor. W międzyczasie sparzamy pomidory (zalewamy je wrzątkiem) i obieramy ze skórki. Kroimy w drobna kostkę i dorzucamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Co jakiś czas mieszamy. Sos będzie gotowy, gdy pomidory się rozpadną. Jeżeli się spieszymy możemy je troszkę wcześniej zblendować
W tym czasie wałkujemy ciasto w maszynce do makaronu lub wałkiem. Kroimy na nieduże kwadraty. Nakładamy na nie kawałki mozzarelli i zawijamy, tak jak na zdjęciu poniżej. Caramelle gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy gorące, polane sosem i posypane szczypiorkiem.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/caramelle-w-sosie-pomidorowym.html