ßßß


Składniki:Ciasto:6 jajek120 g mąki tortowej13 dag cukru2 czubate łyżki ciemnego kakao50 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaPoncz:100 ml nalewki z czarnej porzeczki100 ml przegotowanej wodyKrem śmietanowy:1/2 litra śmietany kremówki25 dag sera mascarpone3 łyżki cukru pudru1 śmietan fixWierzch:1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa25 dag borówki amerykańskiejSposób wykonania :Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy,dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie szpatułką wymieszać do połączenia, na koniec wlać roztopione zimne masło, ponownie wymieszać,Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wym 25/30 cm piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 30 minut.Wystudzić w formie, po czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę.Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu.Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.Smacznego;-)