Wykonanie
Wspaniałe puszyste ciasto
kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z
owocami i
galaretką z dodatkiem ponczu z
czarnej porzeczki i delikatnego kremu
śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach



Składniki:Ciasto:6
jajek120 g
mąki tortowej13 dag
cukru2 czubate łyżki ciemnego
kakao50 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPoncz:100 ml
nalewki z
czarnej porzeczki100 ml przegotowanej
wodyKrem
śmietanowy:1/2 litra
śmietany kremówki25 dag
sera mascarpone3 łyżki
cukru pudru1
śmietan fixWierzch:1
czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa25 dag
borówki amerykańskiejSposób wykonania :Ciasto:
Białka jaj ubić na sztywno z połową
cukru,
żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą
cukru, połączyć delikatnie obie masy,dodać przesianą przez sito
mąkę wymieszaną z
kakao i
proszkiem do pieczenia, delikatnie szpatułką wymieszać do połączenia, na koniec wlać roztopione zimne
masło, ponownie wymieszać,Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wym 25/30 cm piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 30 minut.Wystudzić w formie, po czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę.Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy
serek mascarpone i
cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do
śmietany. Przygotowujemy poncz:
Likier z
porzeczki mieszamy z
wodą, nasączamy przekrojony płat
czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu.Przykrywamy
biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy
borówkami zalewamy tężejącą
galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.Smacznego;-)