Wykonanie

Zazwyczaj najbardziej lubię testować nowe potrawy i często staram się przygotować coś, czego wcześniej nie próbowaliśmy. Są jednak takie dni, kiedy tęsknię za czymś znanym - takim typowym, domowym obiadem. Dziś proponuję klasyczne połączenie kotlecików z
sosem pieczarkowym. Ja swoje mielone przyrządzam zawsze odrobinę po włosku, bo używam typowych dla tej kuchni przypraw. Kotleciki możemy jednak doprawić swoimi ulubionymi
przyprawami. Będą idealne z ziemniaczanym puree. Smacznego:) na kotleciki:ok. 500 g
mielonego mięsa (u mnie wieprzowe),ok. 1/2 szklanki
bułki tartej,duże
jajko,starty ząbek
czosnku,drobno pokrojona i przesmażona na złoto
cebula,kilka posiekanych listków świeżej
bazylii,2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki,
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryndodatkowo kilka łyżek
tartej bułki do obtoczenia kotletów na sos:szklanka
śmietanki 30% (może być też 18%),ok. 250-300 g
pieczarek,kilka łyżek startego
parmezanu,drobno posiekana mała
cebula,
sól,
pieprzSkładniki na kotlety połączyć i dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki dowolnej wielkości i każdy posypać odrobiną
bułki tartej (przed formowaniem kotletów warto usmażyć
maleńki kotlecik, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić
mięsnej masy). Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć kotlety do zbrązowienia, odłożyć. Sos: na patelnię po
mięsie wrzucić drobno posiekaną
cebulkę (być może przed tym będzie trzeba pozbyć się nadmiaru tłuszczu z patelni) oraz obrane i pokrojone w plasterki lub ćwiartki
pieczarki. Doprawić
solą i
pieprzem, smażyć, aż
grzyby puszczą sok i będą miękkie. Zmniejszyć ogień, zalać całość
śmietanką, dodać
starty ser. Mieszać i poczekać kilka minut, aż całość zgęstnieje (tłustsza
śmietanka zgęstnieje szybciej). Do ciepłego sosu wrzucić kotleciki i podgrzać je kilka minut, gdyby wystygły. Podawać z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.