ßßß Cookit - przepis na Włoska sałatka z pieczoną papryką (jak panzanella)

Włoska sałatka z pieczoną papryką (jak panzanella)

nazwa

Wykonanie

Panzanella to włoska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów. Każdy dodaje do niej swoje ulubione dodatki: sałaty, ogórki, cebulę, a nawet jajka lub tuńczyka. W nowoczesnych wersjach dania czerstwy chleb zastępuje się często grzankami. Poniższy przepis to moja interpretacja tej tradycyjnej włoskiej sałatki - do dressingu użyłam oliwy extra virgin z najwyższej jakości bazylią, która rewelacyjnie pasuje do potrawy. Jeśli nie mamy takiej oliwy, obowiązkowo wrzućmy do niej posiekaną świeżą bazylię. Smacznego:) na 2 porcje:
rukola,
dwa pomidory,
duża, upieczona i pozbawiona skórki papryka,
czerwona cebula lub szczypiorek,
kulka mozzarelli,
parmezan,
pieczywo na grzanki (typu ciabatta, ew.bagietka),
ząbek czosnku,
sól, pieprz, oliwa extra virgin z najwyższej jakości bazylią (lub oliwa extra virgin plus kilka listków świeżej bazylii)
Grzanki: pieczywo pokroić na małe kawałkii, skropić oliwą, piec ok. 10 minut (do zezłocenia) w temperaturze 200 stopni. Ciepłe posmarować rozciętym ząbkiem czosnku.Na talerzach ułożyć porcje rukoli. Pomidory pokroić na ósemki, paprykę w paski. Szczypiorek posiekać, mozzarellę porwać na kawałeczki. Przygotowane składniki ułożyć na rukoli, parmezan zetrzeć na grube wiórki i ułożyć na wierzchu. Sałatkę doprawić solą i pieprzem oraz polać odrobiną oliwy.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/woska-saatka-z-pieczona-papryka-jak.html