Wykonanie

Panzanella to włoska
sałatka z czerstwego
chleba i
pomidorów. Każdy dodaje do niej swoje ulubione dodatki:
sałaty,
ogórki,
cebulę, a nawet
jajka lub
tuńczyka. W nowoczesnych wersjach dania czerstwy
chleb zastępuje się często grzankami. Poniższy przepis to moja interpretacja tej tradycyjnej włoskiej sałatki - do dressingu użyłam
oliwy extra virgin z najwyższej jakości
bazylią, która rewelacyjnie pasuje do potrawy. Jeśli nie mamy takiej
oliwy, obowiązkowo wrzućmy do niej posiekaną świeżą
bazylię. Smacznego:) na 2 porcje:
rukola,dwa
pomidory,duża, upieczona i pozbawiona skórki
papryka,
czerwona cebula lub
szczypiorek,kulka
mozzarelli,
parmezan,
pieczywo na grzanki (typu ciabatta, ew.
bagietka),ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
oliwa extra virgin z najwyższej jakości
bazylią (lub
oliwa extra virgin plus kilka listków świeżej
bazylii)Grzanki:
pieczywo pokroić na małe kawałkii, skropić
oliwą, piec ok. 10 minut (do zezłocenia) w temperaturze 200 stopni. Ciepłe posmarować rozciętym ząbkiem
czosnku.Na talerzach ułożyć porcje
rukoli.
Pomidory pokroić na ósemki,
paprykę w paski.
Szczypiorek posiekać,
mozzarellę porwać na kawałeczki. Przygotowane składniki ułożyć na
rukoli,
parmezan zetrzeć na grube wiórki i ułożyć na wierzchu.
Sałatkę doprawić
solą i
pieprzem oraz polać odrobiną
oliwy.