Wykonanie


Dziś kolejne proste ciasto z
owocami - przygotowanie amerykański ego apple bread zajmuje nie więcej niż 10-15 minut, składniki wystarczy tylko dokładnie wymieszać szpatułką i przelać ciasto do małej keksówki. Możemy do niego dodać
rodzynki lub
żurawinę, a kruszonkę wzbogacić o
orzechy włoskie. Dzięki
jabłkom ciasto jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jako że jest to przepis amerykański, do odmierzania warto posłużyć się szklanką o pojemności 240 ml. Smacznego:)Przepis Laury Vitale.Polecam również moje ciasto
bananowe i ciasto
pomarańczowe½ szklanki
oleju,szklanka
cukru,¼ szklanki
mleka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2
jajka,szczypta
soli,łyżeczka ekstraktu
waniliowego,2 szklanki
mąki,4
jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach (na wiórki, należy je dobrze odcisnąć)opcjonalnie ½ szklanki
suszonej żurawiny,½ łyżeczki
cynamonu,skórka starta z połowy
pomarańczy na kruszonkę:2 łyżki
mąki¼ szklanki
brązowego cukru,3 łyżki zimnego
masłaW misce połączyć
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
cynamon. Jeśli używamy
żurawiny, wymieszać ją z 1/4 mieszanki
mąki. W drugim naczyniu wymieszać
jajka,
olej,
cukier,
mleko, ekstrakt i skórkę. Dodać
jabłka, a następnie mieszankę
mąki i
żurawinę; szybko, ale dokładnie wymieszać. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki, posypać kruszonką i piec około godziny w 180 stopniach.