ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jabłkami i kruszonką (apple bread)

Ciasto z jabłkami i kruszonką (apple bread)

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejne proste ciasto z owocami - przygotowanie amerykański ego apple bread zajmuje nie więcej niż 10-15 minut, składniki wystarczy tylko dokładnie wymieszać szpatułką i przelać ciasto do małej keksówki. Możemy do niego dodać rodzynki lub żurawinę, a kruszonkę wzbogacić o orzechy włoskie. Dzięki jabłkom ciasto jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jako że jest to przepis amerykański, do odmierzania warto posłużyć się szklanką o pojemności 240 ml. Smacznego:)
Przepis Laury Vitale.
Polecam również moje ciasto bananowe i ciasto pomarańczowe
½ szklanki oleju,
szklanka cukru,
¼ szklanki mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
szczypta soli,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 szklanki mąki,
4 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach (na wiórki, należy je dobrze odcisnąć)
opcjonalnie ½ szklanki suszonej żurawiny,
½ łyżeczki cynamonu,
skórka starta z połowy pomarańczy na kruszonkę:
2 łyżki mąki
¼ szklanki brązowego cukru,
3 łyżki zimnego masła
W misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Jeśli używamy żurawiny, wymieszać ją z 1/4 mieszanki mąki. W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, mleko, ekstrakt i skórkę. Dodać jabłka, a następnie mieszankę mąki i żurawinę; szybko, ale dokładnie wymieszać. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki, posypać kruszonką i piec około godziny w 180 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/03/ciasto-z-jabkami-i-kruszonka-apple-bread.html