Wykonanie
Chyba wszyscy wiedzą już o mnie to, że nie lubię marnować jedzenia i zawsze staram się kreatywnie wykorzystywać wszystkie resztki. Dzisiejsze danie jest moim kolejnym pomysłem na pyszne pozostałości i jestem pewna, że z jego przygotowaniem poradzi sobie po prostu każdy. Zapiekankę możemy dowolnie modyfikować w zależności od naszych zapasów. Smacznego:)
makaron spaghetti (trochę więcej niż pół paczki),kilka sporych łyżek
koncentratu pomidorowego,laska
kiełbasy lub kawałek
szynki,duża
cebula,2 ząbki
czosnku,kilka łyżek
startego sera (ja użyłam goudy i
cheddara),
sól,
pieprz,
oregano, suszona
bazyliaMakaron gotujemy parę minut krócej niż podano w przepisie na opakowaniu. W tym czasie na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę
wędlinę i
cebulę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany
czosnek, a następnie koncentrat. Można dolać troszkę
wody lub
bulionu, żeby sos miał odpowiednią konsystencję, przyprawiamy. Wrzucamy odsączony
makaron, dobrze mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy
startym serem. Pieczemy około 10-15 min w temp. 180 stopni (do rozpuszczenia się
sera).