Wykonanie

Dziś propozycja dla wszystkich, którzy nie
mieli czasu wcześniej upiec pierniczków -
ciasteczka z tego przepisu wychodzą miękkie i puchate, od razu są gotowe do jedzenia i jeśli są przygotowane prawidłowo, nie powinny stwardnieć; możemy więc upiec je nawet w Wigilię:) Najważniejsze, aby dokładnie odmierzyć składniki i podczas rozwałkowania nie dodawać
mąki, nawet gdyby wydawało się, że ciasto troszkę za bardzo się lepi. Ja poradziłam sobie wałkując ciasto na papierze do pieczenia - surowe
ciastka łatwo dało się od niego odkleić. Gdyby jednak pierniczki zrobiły się twarde, należy przełożyć je do blaszanej puszki z kawałkiem
jabłka lub kromką
chleba, szybko powinny zmięknąć. Niektórzy polecają również podgrzanie
ciasteczek nad parą
wodną, ale tego sposobu nigdy nie próbowałam. Smacznego:)Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/szybkie-pierniczki na około 50 pierniczków:300 g
mąki pszennej,100 g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej lub żytniej (można też upiec pierniczki z samej
mąki pszennej),2 duże
jajka,130 g
cukru pudru,100 g roztopionego, ostudzonego
masła,100 g
miodu,łyżka
przyprawy do piernika,łyżka
kakao,łyżeczka
sody oczyszczonej,duża tabliczka
mlecznej czekolady,kolorowa posypka do
ciasteczekWszystkie składniki połączyć (ja zrobiłam to łyżką) i wyrobić na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 15-30 minut - będzie łatwiej wałkować. Po tym czasie rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 4 mm (nie powinno być mniej, bo
ciastka wyjdą twarde), wykrawać pierniczki i piec około 8-10 minut w temp. 180 stopni. Ważne, by pierniki nie piekły się zbyt długo. Ostudzone
ciastka oblać rozpuszczoną
czekoladą i dowolnie udekorować posypką.Zapraszam też tutaj na świąteczne rozdanie, można wygrać kosmetyki:)