ßßß Cookit - przepis na klopsiki w stylu marokańskim

klopsiki w stylu marokańskim

nazwa

Wykonanie

Zostało mi trochę kuskusu i oliwek z mojej ostatniej sałatki w stylu marokańskim. Strasznie nie lubię marnować jedzenia, postanowiłam więc wymyślić kolejne danie inspirowane kuchnią marokańską, a co za tym idzie wykorzystać pyszne resztki. Tak powstały dzisiejsze klopsiki:) Do zrobienia sosu możemy użyć dowolnego pomidorowego produktu np. przecieru, passaty czy pomidorów w puszce. Smacznego:) na klopsiki:
ok. 500 g mielonego mięsa,
około pół szklanki kuskusu (przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu),
jedna namoczona bułka lub kilka łyżek bułki tartej,
jajko lub dwa,
przesmażona cebula,
kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, kolendra, natka pietruszki (przyprawy można zastąpić ulubionymi przyprawami do mięsa mielonego), na sos:
około szklanki przecieru pomidorowego,
cebula,
natka pietruszki,
garść oliwek,
sól, pieprz
Do mięsa dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Uformować małe klopsiki i przesmażyć, odstawić na bok. Na patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę, wlać przecier, poczekać, aż troszkę zgęstnieje i doprawić do smaku. Dołożyć klopsiki i dusić krótko do miękkości. Przed podaniem do sosu dorzucić oliwki i posypać natką pietruszki.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/11/klopsiki-w-stylu-marokanskim.html