Wykonanie

Zostało mi trochę
kuskusu i
oliwek z mojej ostatniej sałatki w stylu marokańskim. Strasznie nie lubię marnować jedzenia, postanowiłam więc wymyślić kolejne danie inspirowane kuchnią marokańską, a co za tym idzie wykorzystać pyszne resztki. Tak powstały dzisiejsze klopsiki:) Do zrobienia sosu możemy użyć dowolnego
pomidorowego produktu np. przecieru, passaty czy
pomidorów w puszce. Smacznego:) na klopsiki:ok. 500 g
mielonego mięsa,około pół szklanki
kuskusu (przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu),jedna namoczona
bułka lub kilka łyżek
bułki tartej,
jajko lub dwa,przesmażona
cebula,kilka drobno pokrojonych ząbków
czosnku,
sól,
pieprz, granulowany
czosnek,
słodka papryka,
kolendra,
natka pietruszki (
przyprawy można zastąpić ulubionymi
przyprawami do mięsa mielonego), na sos:około szklanki
przecieru pomidorowego,
cebula,
natka pietruszki,garść
oliwek,
sól,
pieprzDo
mięsa dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Uformować małe klopsiki i przesmażyć, odstawić na bok. Na patelni przesmażyć drobno pokrojoną
cebulę, wlać przecier, poczekać, aż troszkę zgęstnieje i doprawić do smaku. Dołożyć klopsiki i dusić krótko do miękkości. Przed podaniem do sosu dorzucić
oliwki i posypać
natką pietruszki.