Wykonanie
Do tej
pory placki z
kaszy jaglanej robiłam tylko na słodko.Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy . Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z
pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno
będę je robić częściej.

SKŁADNIKI:100g
kaszy jaglanej3 łyżki
mąki pszennej2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka1
papryka czerwona1
cebula1 duża
marchew1-2 ząbki
czosnkusólpieprz1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
papryki ostrej1.
Kaszę ugotować do miękkości (nawet można ciut rozgotować), osolić do smaku.2.
Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na
maśle.
Marchewkę zetrzeć na tartce,
paprykę pokroić w drobną kosteczkę,
czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do
cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku.3. Ugotowaną
kaszę, uduszone warzywa,
jajka, obie
mąki i
przyprawy wymieszać razem.4. Na patelni rozgrzać
olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron.Podawać z dowolnym sosem - u mnie z
pieczarkowym.

Inspiracja: ChilliJemy