ßßß
SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)250 g ziemniaków* (najlepiej z poprzedniego dnia - takie zwykłe osolone obiadowe)125 g cukru pudru (niepełna szklanka)2 jajka60 g masła400 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 białkoulubiony dżem (u mnie pomarańczowy)czekolada (mleczna lub biała)ewentualnie lukier*wychodzi czubata szklanka puree ziemniaczanego1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty.5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika.7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić.8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub po prostu tak jak ja to robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki.Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:)

Inspiracja: Ciasteczkowy Potwór