Wykonanie
Przepyszne rogaliki z ugotowanych
ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!

SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)250 g
ziemniaków* (najlepiej z poprzedniego dnia - takie zwykłe osolone obiadowe)125 g
cukru pudru (niepełna szklanka)2
jajka60 g
masła400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:1
białkoulubiony
dżem (u mnie
pomarańczowy)
czekolada (
mleczna lub biała)ewentualnie
lukier*wychodzi czubata szklanka puree ziemniaczanego1.
Ziemniaki zmielić w maszynce do
mięsa lub przepuścić przez praskę.2. Do
ziemniaków dodać
cukier puder,
jajka i
masło, utrzeć wszystko mikserem.3. Dodać
mąkę i
proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko
mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty.5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć
dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby
dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.6.
Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika.7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić.8.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub po prostu tak jak ja to robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że
dżem był
pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić
cytrusowe smaki.Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim:
dżemem,
czekoladą,
kajmakiem,
makiem,
orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:)



Inspiracja:
Ciasteczkowy Potwór