Wykonanie
Taki torcik przygotowałam na trzecie urodziny mojej córci - była nim zachwycona!
Biszkopt I:6
jajek1 szkl.
cukru1 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt II:6
jajek1 szkl.
cukru1 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl. suchego
makuWarstwa wiśniowa:1
galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku1 słoik
dżemu wiśniowego (ok. 400g)Masa:750 g
mascarpone750 ml
śmietanki 30%3
śmietan-fixy12 łyżek
cukru pudru2-3 łyżki nutelli1.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z
dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała.2.
Biszkopt I:
białka ubić, dalej ubijając dodać
cukier a następnie
żółtka.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 35 min w 180 st. C.3.
Biszkopt II: analogicznie jak
biszkopt I, z tym że razem z
mąką i
proszkiem do pieczenia dodajemy suchy
mak.4.
Biszkopty przekroić na pół, wyciąć kształt głowy kota Hello Kitty. 1 blat
biszkoptu z
makiem położyć na paterę, nasączyć (np. słodką
herbatą z
cytryną).5. Z odciętych kawałków
biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego
tortu, (ma to zapobiec wylaniu się
galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć
galaretkę z
dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia.6. Czekając aż
galaretka zastygnie, robimy masę.
Śmietankę ubić lekko, dodać
śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać
cukier puder i
mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Odłożyć część masy, do której chcemy dodać nutellę (może to być ok 1/4 jeśli ma być nią tylko przełożony
biszkopt i zrobione oczy, nos i wąsy kotka lub 1/2 jeśli chcemy zrobić taki również brzeg całego
tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru.7.
Biszkopt z
galaretką wyjąć z lodówki, przykryć
biszkoptem białym, nasączyć, posmarować masą z nutellą, przykryć
biszkoptem z
makiem, nasączyć i posmarować białą masą. Wyłożyć ostatni blat
biszkoptu.8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę
soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno:
czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub
czekoladową) rozsmarować na brzegach
tortu.