Wykonanie

Jeśli lubicie wilgotne ciasta z dodatkiem
owoców, to to ciacho jest właśnie dla Was. Pyszne, bardzo wilgotne, z dodatkiem cudownych
polskich moreli, (które są kwaskowe), z dodatkiem kruszonki na
oleju i polukrowane (na wyraźną prośbę mojej Córci), tym razem mielonym
cukrem trzcinowym z dodatkiem nie jak zawsze kremówki, a odrobiny
mleczka kokosowego- takie nowe doświadczenie, bardzo smakowite.Ciasto przygotowałam jak zawsze na
mące orkiszowej (ma cudowny
orzechowy posmak), bez
cukru- z dodatkiem
ksylitolu, na bazie
oleju (wykorzystałam panujące upały i dałam
olej kokosowy- był płynny) kruszonkę przygotowałam również z
olejem. Ciasto jest więc bez laktozy (
jogurt jej nie ma) ale zawiera
białka mleka. Jeśli więc ktoś nie toleruje tylko laktozy, ciasto jest jak najbardziej dla niego, ale jeśli uczula go
białko mleka krowiego, to już niestety nie..., wówczas trzeba by
jogurt zastąpić np.
jogurtem sojowym.Piekłam w ciemnej blaszce 23x33cm.Składniki:- 550g
mąki orkiszowej typ750 (typ700 i pszennej tortowej- 500g)- 600g
jogurtu greckiego lub 400g zwykłego
jogurtu naturalnego+200g
jogurtu typu bałkańskiego (ja tak właśnie dałam)- 2
jajka- 3/4 szklanki*
ksylitolu (lub
cukru)- 160ml płynnego
oleju kokosowego - dałam bezzapachowy (lub zwykły
olej)- 1 łyżka
soku z cytryny- niecałe 1,5 płaskiej łyżeczki
sody (dałam 7g)-
owoce, u mnie
morele (+/- 700g)* szklanka 250mlKruszonka:- 100g
mąki orkiszowej typ750 (lub 90g typ700)- 30g
oleju kokosowego- 30g
ksylitolu (lub
cukru)- 20g
płatków migdałów (lub
wiórków kokosowych)Z podanych składników zagniatamy dłońmi kruszonkę i odstawiamy.W misce wymieszać rózgą
jajka,
olej,
sok z cytryny,
ksylitol (lub
cukier), dodać
jogurt i dokładnie roztrzepać. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
sodą i mieszamy, tylko do połączenia składników.


Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połówki (lub ćwiartki
moreli, zależy od wielkości). Obsypujemy przygotowaną kruszonką

i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy w tej temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta).Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać mielonym
ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można także wcześniej przygotować
lukier i delikatnie polukrować.
Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- odrobina
mleczka kokosowego (na początek 1 łyżeczka, później można dolać więcej)








wersja z
truskawkami i
śliwkami, czyli 2 ciasta w 1, z
kokosową kruszonką, pychotka ;-) :

Smacznego ;-)
