Wykonanie

Trochę inne szaszłyki, z
mięsa mielonego. Idealne na grilla. Świetne są z różnymi dodatkami. Kiedyś przygotowywałam je podobnie do tradycyjnych mielonych, dzisiaj dla odmiany w innej wersji. Inspiracją był przepis z kolorowej prasy. Wyszły przepyszne, do tego
sos czosnkowy na bazie
jogurtu, dowolna
sałata lub grillowane warzywa i mamy szybki, przepyszny obiad, idealny na upalne, letnie dni. Świetne są także na zimno, do kanapek.Składniki:- 500g
mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone, z
łopatki)- 1 mała
cebula- 3 ząbki
czosnku- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry- 2 łyżeczki
oregano- 1/2 płaskiej łyżeczki
soli himalajskiej- świeżo mielony
pieprz (u mnie kolorowy)- 1/2 pęczka
natki pietruszki- kilka listków świeżej
mięty- 1
jajko- 1-2 łyżki
bułki tartej (dałam jedną)- patyczki do szaszłyków ( u mnie 6)-
oliwa z oliwek (pominęłam)-
sok z cytryny (pominęłam)Do
mięsa dodajemy
jajko, pokrojoną drobno
cebulę,
natkę pietruszki i listki
mięty (u mnie ok.1 łyżki), dodajemy także
sól,
pieprz,
oregano, zmiażdżone ząbki
czosnku i dokładnie wyrabiamy. Gdy masa się nie skleja dodajemy
bułkę tartą, ja dodałam 1 łyżkę
bułki z mielonym
siemieniem lnianym.Z
mięsa uformować podłużne ruloniki i okleić nimi patyczki (nadziać je).Można delikatnie posmarować
oliwą z oliwek (ja pominęłam).


Smażymy (przewracając) na rozgrzanym grillu do przyrumienienia. U mnie ok.15 minut.


Podajemy z
sosem czosnkowym, lub dowolnie.
Sos czosnkowy:- 2-3 ząbki
czosnku- 1 łyżka
majonezu (nie trzeba)-
jogurt typu bałkańskiego (10%)- świeżo mielony
pieprz i
sól do smakuObrany
czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy
sól, świeżo mielony
pieprz,
jogurt i
majonez, i dokładnie mieszamy.



Smacznego ;-)
