Wykonanie

Dla wielbicieli
szparag mam propozycję na przepyszną, dietetyczną kolację. My
szparagi uwielbiamy pod każdą postacią. Te zielone choć smakiem od białych znacznie odbiegają, to rozgościły się u nas już jakiś czas temu. Polecam to danie również osobom, które za
jasnymi szparagami nie przepadają. Moje najmłodsze Dziecię, które do jasnych przekonać się za bardzo nie może, zielone zajada z wielkim apetytem.
Mówi, że smakują jak
fasolka i tego się trzymajmy, dla mnie ich smak również jest zbliżony do
zielonej fasolki szparagowej.Składniki na 2-3 osoby:- 500g
zielonych szparag- 1-2
jajka na osobę- 2 łyżki
octu-
szczypiorek do posypania- świeżo mielony
pieprz-
sólSkładniki
sosu winegret:- 1 łyżeczka
musztardy dijon- 1 łyżeczka
ksylitolu (lub
cukru)- 1 łyżka
octu np.
jabłkowego (lub innego)- 4 łyżki dobrej
oliwy z oliwek- świeżo mielony
pieprz (u mnie kolorowy)- ząbek
czosnku (nie trzeba)
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do
czosnku dodać
musztardę oraz
ksylitol i świeżo mielony
pieprz, wymieszać. Wlewamy
ocet jabłkowy (lub inny), następnie cały czas mieszając dolewamy stopniowo
oliwę. Całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Sos powinien być jednolity.
Szparag zielonych nie obieramy. Chwytamy każdą
szparagę w dwie dłonie (jedną dłonią tak mniej więcej w połowie, drugą od dołu) i odłamujemy końcówkę. Części dolne odrzucamy, górne moczymy w wodzie z niewielkim dodatkiem
soli (usuwa piasek z łebków). W garnku zagotowujemy
wodę (najlepiej wąskim i wysokim), tyle, by sięgała do 1/3-1/2 wysokości
szparag, dodajemy
sól (
woda powinna być dość słona), wstawiamy umyte
szparagi, garnek przykrywamy i całość doprowadzamy do wrzenia. Od zagotowania gotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. Palnik wyłączamy,
szparagi odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy
wodę.Gdy gotuję
szparagi na leżąco (gdy jest ich więcej inaczej się nie da) zagotowuję całość i od razu odstawiam z palnika. Po 5 minutach odlewam
wodę i
szparagi są gotowe do konsumpcji.
Jajka w koszulce:W garnku zagotowujemy
wodę z
octem. Każde
jajko wybijamy osobno do
malej miseczki. Na gotującą się
wodę delikatnie zsuwamy z miseczki
jajko, zagarniamy
białko, by utworzyło jednolitą masę i gotujemy 2-3 minuty. Następnie
jajko wyjmujemy łyżką cedzakową. Na wrzącą
wodę zsuwamy delikatnie następne
jajko i postępujemy identycznie jak poprzednio.Każde
jajko musi się gotować oddzielnie.


Na talerzu układamy odsączone
szparagi, umieszczamy
jajko (
jajka), całość polewamy
sosem winegret, posypujemy świeżo mielonym
pieprzem, szczyptą
soli oraz pokrojonym
szczypiorem.






Smacznego :-)