ßßß Cookit - przepis na SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE I SOSEM WINEGRET

SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE I SOSEM WINEGRET

nazwa

Wykonanie

Dla wielbicieli szparag mam propozycję na przepyszną, dietetyczną kolację. My szparagi uwielbiamy pod każdą postacią. Te zielone choć smakiem od białych znacznie odbiegają, to rozgościły się u nas już jakiś czas temu. Polecam to danie również osobom, które za jasnymi szparagami nie przepadają. Moje najmłodsze Dziecię, które do jasnych przekonać się za bardzo nie może, zielone zajada z wielkim apetytem. Mówi, że smakują jak fasolka i tego się trzymajmy, dla mnie ich smak również jest zbliżony do zielonej fasolki szparagowej.
Składniki na 2-3 osoby:
- 500g zielonych szparag
- 1-2 jajka na osobę
- 2 łyżki octu
- szczypiorek do posypania
- świeżo mielony pieprz
- sól
Składniki sosu winegret:
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżka octu np.jabłkowego (lub innego)
- 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
- ząbek czosnku (nie trzeba)
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać musztardę oraz ksylitol i świeżo mielony pieprz, wymieszać. Wlewamy ocet jabłkowy (lub inny), następnie cały czas mieszając dolewamy stopniowo oliwę. Całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Sos powinien być jednolity.
Szparag zielonych nie obieramy. Chwytamy każdą szparagę w dwie dłonie (jedną dłonią tak mniej więcej w połowie, drugą od dołu) i odłamujemy końcówkę. Części dolne odrzucamy, górne moczymy w wodzie z niewielkim dodatkiem soli (usuwa piasek z łebków). W garnku zagotowujemy wodę (najlepiej wąskim i wysokim), tyle, by sięgała do 1/3-1/2 wysokości szparag, dodajemy sól (woda powinna być dość słona), wstawiamy umyte szparagi, garnek przykrywamy i całość doprowadzamy do wrzenia. Od zagotowania gotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. Palnik wyłączamy, szparagi odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę.
Gdy gotuję szparagi na leżąco (gdy jest ich więcej inaczej się nie da) zagotowuję całość i od razu odstawiam z palnika. Po 5 minutach odlewam wodę i szparagi są gotowe do konsumpcji.
Jajka w koszulce:
W garnku zagotowujemy wodę z octem. Każde jajko wybijamy osobno do malej miseczki. Na gotującą się wodę delikatnie zsuwamy z miseczki jajko, zagarniamy białko, by utworzyło jednolitą masę i gotujemy 2-3 minuty. Następnie jajko wyjmujemy łyżką cedzakową. Na wrzącą wodę zsuwamy delikatnie następne jajko i postępujemy identycznie jak poprzednio.
Każde jajko musi się gotować oddzielnie.
Na talerzu układamy odsączone szparagi, umieszczamy jajko (jajka), całość polewamy sosem winegret, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli oraz pokrojonym szczypiorem.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/05/szparagi-z-jajkiem-w-koszulce-i-sosem.html