Wykonanie


Danie, które pojawia się u nas już od kilku lat, szczególnie w sezonie jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie
mięsa drobiowego (
kurczak,
indyk lub pomieszane jedno i drugie) z dodatkiem zarówno świeżych jak i suszonych leśnych
grzybów. Z dodatkiem wysmażonego,
wędzonego boczku i
cebulki, całość jest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć ten przepis i pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze, że jest. Idealnie smakuje z wszelakimi
kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z
makaronem.Składniki:- 600g
piersi z kurczaka lub
indyka (lub jedno i drugie)- 500g świeżych, leśnych
grzybów (mogą być mrożone)- 100g chudego,
wędzonego boczku- garść
grzybów suszonych- 2 duże
cebule- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżka
masła- 200ml słodkiej
śmietanki-
natka pietruszki-
szczypiorek do posypania- suszony
czosnek-
sól i
pieprz do smaku-
olej kokosowy (bezzapachowy) lub zwykły
olej do smażeniaWymyte
grzyby pokroić na mniejsze kawałki i zagotować w garnku w lekko słonej wodzie.
Grzyby suszone możemy ugotować w osobnym garnku ale możemy je również dodać do
grzybów świeżych i ugotować razem (tak zrobiłam ostatnio).
Grzyby gotujemy ok.15-20 minut.W garnku podsmażamy
boczek pokrojony na małe kawałki, gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w kostkę
cebule i podsmażamy całość doprawiając lekko
solą i
pieprzem. Pod koniec smażenia
cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek
czosnku i mieszamy. Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę
mięso i smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia.


Doprawiamy mielonym
czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane
grzyby, słodką
śmietankę,
masło i doprawiamy całość
solą oraz
pieprzem. Dodajemy pokrojoną
natkę pietruszki i mieszamy.



Można dolać trochę
wody.Podajemy z
kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną,
ryżem lub
makaronem.Na telerzu można posypać
szczypiorkiem.



Smacznego :-)