Wykonanie

Tegoroczny sezon
kurkowy uważam za otwarty. My delektowaliśmy się nimi już dwukrotnie. Cała Rodzinka uwielbia
grzyby na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiejsze były w dwóch wersjach: dietetycznej (wegańskiej) i tradycyjnej. Wersja pierwsza była z podsmażoną
cebulką i posypana
szczypiorem, który idealnie współgra z
grzybami. Druga była z
boczkiem,
cebulką i kwaśną
śmietanką. Pychotka ! ;-)Składniki:- 500-700g
kurek- 1 duża
cebula- kawałek
wędzonego boczku (50-100g)- 400g kwaśnej
śmietany 12 % lub 18%- 1 łyżka
oleju kokosowego bezzapachowego (gdy mamy
chudy boczek)-
szczypior do posypania (nie trzeba)-
sól i świeżo mielony
pieprz+
makaron (u mnie orkiszowy) lub np.
ziemniaki,
kaszaKurki dokładnie umyć. Kiedyś kobieta, od której kupowaliśmy
grzyby zdradziła nam super sposób na mycie tych
grzybów, które zazwyczaj są dość brudne. Od tej
pory inaczej już ich nie myję. Do
wody, w której są zamoczone wrzucamy 1-2 łyżki
soli i mieszamy. Gwarantuję Wam iż cały brud (dosłownie w oczach) odpada od
grzybów. Już nie trzeba się bać zabrudzonych
kurek. Sama przetestowałam ten sposób już wiele
razy. Ja płuczę je jeszcze raz w czystej wodzie i dopiero wrzucam do garnka. Zalewam wrzątkiem, tak by były prawie zakryte i doprowadzam do wrzenia (uwaga, bo
grzyby lubią kipieć, nie należy ich zostawiać bez nadzoru). Po zagotowaniu
grzyby zamieszać i gotować na wolnym ogniu ok.15-20 minut. Można lekko posolić
wodę. Następnie
grzyby odcedzamy.W
między czasie przygotować sobie resztę składników.1)
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Boczek również kroimy w kostkę. Na suchej patelni wysmażamy pokrojony
boczek, następnie dodajemy
cebulę i smażymy do lekkiego przyrumienienia, gdy mamy
chudy boczek (a takie zazwyczaj teraz bywają) dodaję jeszcze łyżkę
oleju kokosowego. Ja zdjęłam z patelni wysmażony
boczek i dopiero wówczas podsmażałam
cebulę, ze względu na wersję dietetyczną, którą przygotowywałam bez wędzonki. Zwykle podsmażam
cebulę razem z
boczkiem.

Do podsmażonych składników dorzucić podgotowane
grzyby i mieszając podsmażyć całą zawartość patelni. Doprawić do smaku
solą i obficie
pieprzem (
grzyby lubią dużo
pieprzu). Następnie dodać kwaśną
śmietanę i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, ja dodaję jeszcze trochę gorącej
wody, by sosik
śmietanowy był luźniejszy. Nigdy nie zaciągam
mąką.Podawać z ulubionymi dodatkami:
makaronem,
kaszą,
ziemniakami lub same.




2) Do podsmażonej
cebuli z
olejem kokosowym dorzucić podgotowane
grzyby i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Podawać z ulubionymi dodatkami:
makaronem,
ziemniakami,
kaszą itp. Bez dodatku
boczku i
śmietany otrzymamy wersję dietetyczną, wegańską.Takie same
grzybki bez dodatków były również przepyszne. Gotowe danie można posypać pokrojonym
szczypiorem.



Smacznego :-)