Wykonanie
Kapusta na punkcie której moja Rodzinka dosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe, w smaku bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej przygotowywanej
czerwonej kapusty. Po prostu POEZJA ! Niewątpliwą jej zaletą jest to , że z każdym dniem nabiera smaku, więc można , a nawet radzę przygotować ją dzień wcześniej. No i możemy ją zajadać kilka następnych dni, każdego smakuje inaczej. Każdego bardzo wyjątkowo.Przepis pochodzi z książki : Gotuj z Oliverem.Składniki:- 250g chudego
wędzonego boczku- 1 łyżka nasion
kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie
daję)- 1 duża
cebula obrana i pokrojona w krążki- 2 dorodne
jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm- 1 dość duża główka
czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści- 150ml
octu balsamicznego- ok.2 łyżki
masła- 1 garść listków
natki pietruszki , posiekanych-
sól i świeżo mielony
pieprz- kilka łyżek
oliwy lub
oleju kokosowego bezwonnego-
ksylitol lub
cukier do smaku ( u nas 4-5 łyżeczek
ksylitolu ) zależy od
słodyczy jabłek
Do rondla wlać kilka łyżek
oliwy lub
oleju kokosowego (
daję pół na pół), wrzucić pokrojony w paski
boczek i nasiona
kopru ( gdy dajemy), przyrumienić.


Następnie dodać
cebulę i smażyć kilka minut pod przykryciem.


Kiedy
cebula będzie rumiana dodajemy pokrojone
jabłka, poszatkowaną
kapustę ,
sól i
pieprz do smaku oraz
ocet balsamiczny i wszystko dokładnie mieszamy.

Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok.1h , od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby przyprawiając do smaku, dodać także
ksylitol lub
cukier. Na końcu dodać 2 łyżki
masła i
natkę pietruszki.

świeżo po przygotowaniu


po 2 dniachSmacznego :-)