Wykonanie

Moja rodzinka uwielbia zarówno same
ryby jak i zupy
rybne. Zupy z duuużą ilością ryb. A ta się właśnie do takich zalicza. Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z
dynią , tym bardziej przemawiał do mnie ten przepis. Znaleziony w Vivie, cytuję za Muchą Ihnatowicz , zupa serwowana w
Sorbo Serpico.Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo po przygotowaniu. Podaję przepis na 3-4 porcje, ja robiłam z podwójnej ilości.Składniki:- 300g
halibuta ( u mnie filet)- 200g
łososia ( filet)- 12 surowych
krewetek- 1
czerwona cebula (dałam zwykłą)- 1/2
kopru włoskiego (fenkułu)- 2
łodygi selera naciowego- 1/2 malutkiej dyni- 2 ząbki
czosnku-
papryczka chili- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 1 szklanka białego ,
wytrawnego wina- 30 ml
sosu rybnego ( dałam trochę jasnego
sosu sojowego)- puszka
pomidorów pelati ( dałam 2 puszki po 400g)Dodatkowo:
sól ,
pieprz,
sok z cytryny do smaku;
natka pietruszki
Posiekaną
cebulę,
seler naciowy,
koper włoski,
czosnek,
chili ( bez pestek), podsmażyć na
oliwie aż zmiękną.

Dodać
wino, kawałki dyni,
pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać
sos rybny ( ja dałam
bulion warzywny i troszkę jasnego
sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut.

W tym czasie przygotować sobie
ryby, tzn.umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 minutach wrzucić je do garnka, dodać także umyte, rozmrożone
krewetki i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze ok.10 minut. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny ( ja dosypałam jeszcze szczyptę
chili z młynka).


Przed podaniem posypać
natką pietruszki.



Smacznego :-)