Wykonanie
Tradycyjne w Wielkopolsce coraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach
kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze
rogale jakie dotychczas
jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego
maku, nie za słodkie, bez
olejków, bez
skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan,
migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć raz w roku poświęcić im czas. Polecam bardzo gorąco !
Składniki na ciasto :- 1 szkl ciepłego
mleka- 30g świeżych
drożdży- 3
żółtka ( 2
białka zostawiamy do masy makowej)- pół łyżeczki ekstraktu z
wanilii- 3,5 szkl
mąki pszennej tortowej- 2 łyżki
ksylitolu- 1 łyżka
cukru trzcinowego- szczypta
soli- 3 łyżki
masła ( 50g) + 200g miękkiego
masła do wałkowaniaSkładniki nadzienia :- 350g białego
maku- 100g masy marcepanowej- 3/4 szkl pudru- 150g
orzechów włoskich- 100g
migdałów blanszowanych- 70g suszonych fig ( dałam 35g)- 70g
daktyli bez pestek ( dałam 35g)- 3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany- 2
białka- 4 podłużne
biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :-
jajko roztrzepane z łyżką
mleka do posmarowania
rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli
olejku migdałowego- posiekane orzeszki i /lub
migdały do posypaniaPrzygotować zaczyn. W tym celu do 1/2 szklanki letniego
mleka dodać rozkruszone
drożdże i 1 łyżkę
cukru trzcinowego. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami
ksylitolu ( lub
cukru) i ekstraktem
waniliowym na kogel -
mogel. W małym rondelku roztopić 3 łyżki
masła.W dużej misce przygotować
mąkę i szczyptę
soli . Dodać do tego wyrośnięty rozczyn , pozostałe
mleko oraz kogel-
mogel. Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione
masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko
oliwą miski , przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki.
Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lub po prostu na blat i rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g
masła pokroić na cienkie plastry i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni ciasta. 1/3 ciasta z węższej strony złożyć , przykryć całość
ciastem z drugiej strony. Wyjdą 3 warstwy. Docisnąć , obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt.( można leciutko podsypać
mąką). Ciasto jest bardzo plastyczne.Złożyć tak jak poprzednio na 3 części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki ( przykryte folią). Proces wałkowania i składania powtarzać jeszcze kolejne 2
razy. Tzn.rozwałkować , złożyć i schłodzić 1h. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie:
Mak ,
daktyle i
figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na ok.30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2
razy na mniejszych "oczkach" szajbki. Zmielić także
orzechy i
migdały.Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z 3 łyżkami
śmietany i
cukrem pudrem. Do utartej masy dodawać partiami zmielony
mak z
bakaliami i cały czas miksować. Dodać okruszki
biszkoptowe, rozdrobnioną
skórkę pomarańczową ( ja nie
dawałam) . Na końcu dodać ubite
białka i delikatnie wymieszać.Masa powinna być zwarta ale nie twarda, jeśli jest zbyt zbita dodać jeszcze 1 łyżkę
śmietany.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x40 cm ( ja podzieliłam ciasto na połowę i rozwałkowywałam na 2 blaty 65x20 cm) i przeciąć na pół wzdłuż dłuższego
boku. Każdy pasek pokroić na ok.12 trójkątów. Rozsmarować na każdym nadzienie, pozostawiając z każdego
boku mały margines, na podstawie trójkąta zostawić ok.1,5cm. Brzeg trójkąta założyć na masę
makową , na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód ( brzmi skomplikowanie ale robi się łatwo). Masa makowa może a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając
między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.90 minut do wyrastania.
Piekarnik nagrzać do 180*C ( termoobieg). Wyrośnięte
rogale posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut, aż się ładnie zrumienią. Ja piekłam pierwsze 18 a następne już tylko 15 minut. Wyjąć i jeszcze ciepłe polukrować i posypać rozdrobnionymi orzeszkami i / lub
migdałami. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-)