Wykonanie

Moi
drodzy! Przepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z
wami właśnie takimi łakociami jak drożdżówki z
owocami. W miarę możliwości, postaram się regularnie dodawać coś nowego;)Drożdżóweczki są bardzo pyszne, a połączenie
truskawek i
rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj .Składniki na rozczyn:-30g
drożdzy-1 łyżka letniego
mleka-0.5 łyżki
mąki orkiszowej-1/2 łyżeczki
cukru trzcinowegoSkładniki na ciasto:-500g
maki orkiszowej białej-90g
ksylitolu-1 łyżka
cukru waniliowego-kilka kropli
olejku-3/4 szklanki letniego
mleka-4
żółtka-100g
masła-1/4 łyżeczki
soliKruszonka:-100g
mąki orkiszowej-70g
ksylitolu(lub
cukru trzcinowego)-60g
masłaDodatkowo:-300g
truskawek-2 łodygi
rabarbaru malinowego-1
białko rozmącone(do posmarowania)
Lukier marcepanowy:-puder trzcinowy+kremówka+olejek
migdałowyDrożdże rozkruszyć, dodać
cukier trzcinowy,
mleko i
mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z
ksylitolem, dodać
mąkę, zaczyn,
sól, letnie
mleko,
cukier,
aromat waniliowy. Dokładnie wyrobić. pod koniec wyrabiania dodać stopione-letnie
masło. Wyrobić do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 1h, do podwojenia objętości.W tym czasie przygotować
owoce, tj. umyć i pokroić na małe kawałki
truskawki i
rabarbar. Przygotować też sobie kruszonkę. W miseczce rozkruszyć
masło,
ksylitol lub
cukier i
mąkę.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem
owoce.
Owoce posmarować rozmąconym
białkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja piekłam na 2 blaszkach po 6 sztuk.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.15-20 minut(do lekkiego zarumienienia). Ja piekłam na termoobiegu.Wyłożyć na kratkę do przestudzenia i jeszcze letnie polukrować lekko, gęstym lukrem. Ja moje posypałam jeszcze uprażonymi
płatkami migdałów.




Smacznego!:)