Wykonanie

Pyszne,lekkie, idealne na lato ciasto
rabarbarowo-
truskawkowo. W smaku doskonałe, idealne połączenie składników:) Znalezione tutaj .Składniki na kruche ciasto :1 i 3/4 szkl
mąki orkiszowej2 łyżki
ksylitolu1/2 kostki zimnego
masła1 szkl
ksylitolu1/4 szkl
mąki orkiszowejszczypta
soli6
żółtek1 szkl kremówki4 szkl pokrojonego drobno
rabarbaru (ok.0,5kg)1 szkl pokrojonych
truskawekSkładniki pianki:6
białek1/2 szkl
cukru trzcinowegoPiekarnik rozgrzać do 180*C.W misce zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim dokładnie dno blaszki ( wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszka o wymiarach 33x23 cm ( ciasto na blaszce wyszło troszkę niskie , dlatego proponuję zrobić z 1 , 5 porcji lub użyć mniejszą blaszkę).Piec ok. 10-12 minut , do lekkiego zrumienienia.W dużej misce wymieszać
mąkę ,
ksylitol i
sól.
Żółtka rozbełtać, dodać do nich
śmietanę i następnie wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Do tego dodać pokrojony
rabarbar z
truskawkami ( ja dałam więcej
truskawek, a trochę mniej
rabarbaru). Zamieszać razem i wylać całość na podpieczony wcześniej spód.Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, ok.1h ( termoobieg).
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać partiami
cukier trzcinowy, cały czas ubijając. Wyłożyć na upieczone ciasto i podpiec jeszcze ok.10-15 minut, do lekkiego zarumienienia pianki.Przed podaniem ciasto wystudzić.


Smacznego!:)