Wykonanie
Za oknem pogoda zmienna jak kobieta- raz słońce raz plucha. Coraz częściej występują przeziębienia i choróbska - wiem bo u mnie w domu też. Warto więc wykorzystać fakt, że teraz jest sezon na wspaniałe warzywa :
paprykę,
cukinię,
dynię ,
pomidory ,
czosnek a to przecież cała apteka natury. W tym przepisie znajdziecie to wszystko w jednym daniu więc polecam wypróbować.- 300g
makaronu typu spaghetti- 1
czerwona papryka- 1
żółta papryka- 1 mała
dynia hokaido- 1 duża
cebula- 2-3 ząbki
czosnku- 4 dojrzałe , soczyste
pomidory- 1
cukinia-
sól,
pieprz,
bazylia,
gałka muszkatołowa do smaku- 2 łyżki
olejuMakaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy
olej.
Czosnek siekamy, warzywa wszystkie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub w paski. Na początek
czosnek z
cebulą wędruje na patelnię. Chwilę smażymy i dodajemy
papryki. Znów chwilę smażymy i dodajemy resztę warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią oraz gałką i dodajemy
makaron. Mieszamy i podajemy.