Żurek -pyszna zupka, lekko kwaskowa - tym razem skorzystałam z dodatkowej "kwasowości" i dodałam jak mówi pewien stary przepis na żurek kwasu z ogórków kiszonych - jak ktoś nie próbował to polecam bo wyjątkowo smaczny wychodzi - troszkę inny od tradycyjnego ale nowych smaków należy próbować :)- 1l rosołu- szklanka zakwasu żytniego- pół szklanki kwasu z ogórków kiszonych- 7 dużych ziemniaków- 50 ml śmietany- 1 łyżka mąki- 3 białe kiełbasy- 2 łyżeczki chrzanu- sól, pieprz, dużo majeranku- jajka na twardo- 1 -2 ząbki czosnku- 2 marchewkiDo rosołu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zaczynamy gotować. Do gorącego wrzucamy pokrojone w kostki ziemniaki i marchewkę. Wyjmujemy kiełbasę i kroimy ją w plastry. Kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie dodajemy oba zakwasy, chwilę gotujemy a następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, i przyprawy. Podajemy z ugotowanym i pokrojonym jajkiem i kiełbaską.