Wykonanie
Dziś coś ciekawego ale pysznego na obiad. Zrobiłam je kiedyś z braku czasu i zostały już w moim tzw" ekspresowym" menu. Kiedy muszę zrobić coś szybko, smacznie i wiedzieć, że na pewno się uda - robię te pulpeciki a jedynie zmieniam sosy. Tym razem do pulpecików dodałam bardzo ciekawe
pomidory suszone w kostce z firmy Skworcu . Zapraszam na wersję z
sosem pomidorowym:)- 500 g
mięsa mielonego z
indyka- 25 g
suszonych pomidorów w kostce ( Skworcu )- 1
jajko- łyżka
ziół prowansalskich- 50g
płatków owsianych ( nie błyskawicznych)-
sól,
pieprz,
natka pietruszki do smaku- ew.
bułka tarta-
olej do smażenia
Mięso wkładamy do miski.
Płatki owsiane miksujemy na gładką
mąkę i dodajemy do
mięsa, Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, które obsmażamy na rozgrzanym
oleju, po czym zdejmujemy z ognia.
Sos pomidorowy- mały
przecier pomidorowy- puszka
pomidorów lub 2 duże starte- 2 ząbki duże
czosnku-
mleka tak oko :) ok. 100 ml.- łyżka
masła- ulubione
zioła, sol,
pieprz;Na patelni rozpuszczamy
masło, kiedy będzie gorące wrzucamy
przecier pomidorowy na to wlewamy
mleko, można oczywiście więcej to zależy jak
pomidorowy lubicie sos. Następnie czekamy parę chwil aż brzegi sosu będą się robić brązowe. Wtedy dodajemy
czosnek,
pomidory,
sól,
pieprz, w moim przypadku
bazylia i czasem
szczypiorek i chwilę jeszcze smażymy. Kiedy
zioła i
czosnek oddadzą co mają najlepsze do sosu wrzucamy pulpeciki, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.



