Wykonanie
Dziś przepis na torcik urodzinowy , który upiekłam dla mojego synusia na 3 urodziny. Myślę, że niejeden mały chłopczyk byłby z takiego torciku zadowolony. Wbrew pozorom nie jest wcale skomplikowany- wystarczy troszkę pracy a efekt na pewno Was pozytywnie zaskoczy.
Biszkopt jasny- 6
jajek- 6 łyżek
cukru- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3 łyżki
mąki tortowej
Biszkopt ciemny- 3
jajka- 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej- 5 łyżek
cukru- 1,5 łyżki
kakao- 2 łyżki
mąki tortowejMasa biała- 125 g,
serka mascarpone-500ml
śmietanki 30%- 2 łyżeczki
żelatyny- 2 łyżki gorącej
wody- odrobina pasty waniliowej lub ziarenka z połowy
laski wanilii- 100g -150g
cukru pudruMasa czarna- 400 ml
mleka-
budyń czekoladowy- 2 łyżki
cukruKrem śmietankowy- 1 l.
mleka- 3 budynie
śmietankowe- 200g miękkiego
masła- barwnik zielonyPoncz:- kubeczek posłodzonej
herbaty z odrobiną aromatyzowanego
alkoholuDo tego:- puszka
ananasów, puszka
brzoskwiń i 4 delicje oraz kilka pokruszonych
kakaowych herbatnikówNa początek musimy upiec
biszkopty do
tortu. Moje robiłam na blachę okrągłą
tortową 26cm.Aby popełnić jasny
biszkopt należy oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na bardzo wysokich obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Ma być bardzo sztywna piana. Następnie wyłączamy mikser i bardzo powoli dodajemy po
żółtku a następnie po łyżce przesianych obu mąk, delikatnie mieszając. Jak wszystko się połączy wlewamy do formy, gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok.30 min. Następnie otwieramy piekarnik, czekamy ok,.5 min. wyciągamy
biszkopt i od razu przekładamy na czystą ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia. Analogicznie postępujemy z ciemnym
biszkoptem.Kiedy oba
biszkopty wystygną - biały przekrajamy na dwie części. Wszystko nasączamy ponczem.
Owoce z obu puszek wyjmujemy, odsączamy z soku i kroimy na kawałeczki.Masę białą wykonujemy poprzez ubicie na sztywno
śmietanki. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier,
serek ,
wanilię oraz rozpuszczoną wcześniej w wodzie
żelatynę ( troszkę ostudzoną).Masę czarną wykonujemy poprzez ugotowanie na
mleku , na bardzo gęsto budyniu. Ja nie dodawałam
masła do tej masy ale jeśli chcecie możecie dodać.Masę
śmietankową robimy poprzez ugotowanie budyniu
śmietankowego na
mleku na bardzo gęsto a
potem wymieszanie go z
masłem.Na spód
tortu kładziemy jasny
biszkopt i układamy na nim
brzoskwinie a następnie zakrywamy je białą masą. Przykrywamy ciemnym
biszkoptem. Na ciemny
biszkopt układamy
ananasy i przykrywamy czarną masą. Przykrywamy jasnym
biszkoptem. Delikatnie dociskamy.Aby stworzyć kształt samochodziku należy odciąć boki
biszkoptu tak aby pozostał nam prostokąt. Oba boki łączymy ze sobą za pomocą kremu i ustawiamy na górze naszego prostokąta. Ścinamy pod skosem delikatnie jedną część góry tak aby utworzył się kształt samochodu. Wszystko razem delikatnie pokrywamy masą
śmietankową i odstawiamy do lodówki na jakieś 20 min. Do naszej masy śmietankowej dodajemy barwnik zielony. Po 20 min. wyjmujemy tort i go dekorujemy. Z delicji robimy koła samochodu a z pokruszonych
herbatników boki.






Przepis dodaję do akcji :