Wykonanie
Dziś znów słodko - jak szaleć to szaleć :) Tym razem pyszna ale bardzo prosta szarlotka z
imbirem i
orzechami włoskimi. Robi się ją szybko a znika jeszcze szybciej :)- 300 g
mąki pszennej typ.650- 2 łyżeczki płaskie
proszku do pieczenia- 1 łyżka
imbiru suszonego- 250g
masła lub
margaryny- 200 g
cukru pudru- 2
jajka- 3 łyżeczki
jogurtu naturalnego typu greckiego- 5 dużych
jabłek- 100 g
orzechów włoskich-
cynamon do smaku- 1 łyżka
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Mąkę przesiewamy do miski. Łączymy ją z zimnym
masłem i dokładnie "wcieramy" w
mąkę. Dodajemy
cukier puder,
jajka i
jogurt oraz
imbir i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na pół i każdą część owijamy folią spożywczą i szybko wkładamy do zamrażarki na ok.15 min.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy posiekane
orzechy i
cynamon oraz
mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną. ( ew.
cukier jeśli
jabłka były bardzo kwaśne)Ciasto rozwałkowujemy na kształt foremki - u mnie 25x30cm. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy jedną część ciasta, nakłuwamy widelcem, na to masę
jabłkowo-
orzechową i przykrywamy drugą częścią ciasta . Wierzch ciasta znów nakłuwamy widelcem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra- dół) na ok. 30 min.

