ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 1 kilogramówmąka krupczatka 3 szklanekcukier puder 8 łyżek stołowychjajka 5 sztukmargaryna 25 dekagramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychCynamon 1/2 łyżek deserowychWykonanie:Mąkę,margarynę,4 łyżki cukru i proszek do pieczenia - wszystko razem posiekać.Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.1/2 godz. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku,dodać 2 łyżki cukru i szczyptę cynamonu. 2/3 chłodnego ciasta,rozwałkować na placek,przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypana bułką tartą blachę. Z białek i 2 łyżek cukru pudru ubić pianę na sztywno. Na ciasto rozłożyć najpierw jabłka,potem pianę,a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok.50 min. Po upieczeniu chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.Autor: LusiaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: