Wykonanie

Przepis na piernikowy jabłecznik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej Teściowej. Jak się okazało, nie robiła go od wieków, więc postanowiłam spróbować i miałam dość duże zaskoczenie. Nie jest to taki typowy piernik, w którym byłoby mnóstwo przypraw, ale
miód w połączeniu z
jabłkami i
cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :)Ciasto:250g
margaryny2 łyżki
miodu15 dag
cukru pudru500g
mąki1
jajko1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:1kg
jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)3 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
cynamonu1 – 2 łyżki
cukru pudru do posypania
Margarynę rozpuszczamy tak, by była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy
miód. W
mące robimy dołek, do którego wsypujemy
cukier puder,
proszek do pieczenia, wlewamy
margarynę i wbijamy
jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta.Obrane
jabłka trzemy na grubych oczkach tarki.
Cukier waniliowy mieszamy z
cynamonem i posypujmy nim potarte
jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta.Piernikowy jabłecznik pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut.Dobrze wystudzony jabłecznik posypujemy
cukrem pudrem.

R E K L A M A