ßßß
Przepis na piernikowy jabłecznik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej Teściowej. Jak się okazało, nie robiła go od wieków, więc postanowiłam spróbować i miałam dość duże zaskoczenie. Nie jest to taki typowy piernik, w którym byłoby mnóstwo przypraw, ale miód w połączeniu z jabłkami i cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :)Ciasto:250g margaryny2 łyżki miodu15 dag cukru pudru500g mąki1 jajko1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:1kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)3 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki cynamonu1 – 2 łyżki cukru pudru do posypaniaMargarynę rozpuszczamy tak, by była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy miód. W mące robimy dołek, do którego wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia, wlewamy margarynę i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta.Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i posypujmy nim potarte jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta.Piernikowy jabłecznik pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut.Dobrze wystudzony jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A