Wykonanie
Indyk jest bardzo smacznym, delikatnym mięskiem. Postanowiłam dziś go przyrządzić w bardzo dietetyczny sposób. Marynata jest mojego pomysłu:) Indyczek jest soczysty i pieknie się prezentuje w towarzystwie duszonych warzyw:)- 450 g
mięsa z
piersi indyka- sok z połowy
cytryny- pół łyżeczki
gałki muszkatołowej- 1/4 łyżeczki
curry- 1/4 łyżeczki
ostrej papryki- 1 łyżeczka
lubczyku- 1 łyżka
bazylii ( ja ją bardzo lubię dlatego
daję dużo ale wystarczy łyżeczka)- 1/4 łyżeczki
estragonu- 1 łyżka
oliwy- 1 duży ząbek
czosnku-
sól,
pieprz- 1 opakowanie
mieszanki warzywnej na patelnię
Mięso kroimy w kosteczkę. Z przypraw,
soku z cytryny , przeciśniętego przez praskę
czosnku i
oliwy sporządzamy marynatę, mieszając ze sobą składniki. Mieszamy ją dokładnie z
indykiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Po upływie tego czasu
mięso wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Ma być sucha ale gorąca- najlepiej sie do tego nadają patelnie teflonowe i ceramiczne.
Mięso smażymy aż będzie pół twarde i wrzucamy
mieszankę warzywną . Patelnię przykrywamy i wszystko razem dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem .