Wykonanie
Ola dostała od swojej koleżanki Dominiki przepis na piernik wielce smakowity :)Niestety Domina bloga nie prowadzi nad czym niezmiernie ubolewam, bo sam bym chętnie niektóre Jej przepisy wykorzystał :)Jak się to skończyło - możecie się łatwo domyśleć - otóż zobaczyłem na Skype moją Żonę z minę godną kota ze
Shreka, a zaraz
potem padło nieśmiertelne w takich sytuacjach pytanie - " Wielbłądku upieczesz..... ??? "Otóż nie upiekę, bo....- nie mam
przyprawy do piernika- na dworze jest ponad +30 stopni w cieniu, zanim Ola przyjedzie w Arabii Saudyjskiej będzie już środek wiosny i
zrobi się jeszcze cieplej, a ja nie mam zamiaru upiec się razem z tym piernikiem, bo wtedy byłyby dwa ciasta - jeden świeży i jeden bardzo stary piernik w kształcie Wielbłąda :P- muszę dbać o linię Małżonki Mej Aleksandry, żeby nie nabrała nadmiernych krągłości, jak większość tutejszych expatówPonieważ jednak uważam, że przepis jest godny uwagi a i Ola smak tego piernika zachwalała pod niebiosa, więc za zgodą Dominiki podaję Wam przepis, z którego sam chętnie skorzystam, ale...... dopiero zimą :)Składniki - piernika1,5 szkl
mąki pszennej12 dag
margaryny,1 szkl
cukru kryształu,2
jaja,4 łyżki
powideł śliwkowych,3 łyżeczki
kakao,1 opakowanie
przyprawy do piernika,1 szklanka
mleka,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,15 dag
rodzynek,tłuszcz i
bułka tarta do formy lub papier do pieczeniaSkładniki polewy3 łyżki
wody,6 łyżek
cukru,1/4margaryny,
zapach migdałowy2 łyżki
kakaowiórki kokosowe lub
migdały w płatkach do dekoracjiPrzygotowanie piernika
Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jaja wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy
cukier kryształ i miksujemy, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie do masy dodajemy szklankę
mleka, 3 łyżeczki
kakao oraz
mąkę wymieszaną wcześniej z
sodą oczyszczoną i całym opakowaniem
przyprawy do piernika. Delikatnie mieszamy wszystkie dodane do masy składniki i na sam koniec dokładamy
powidła śliwkowe. Wlewając powoli chłodną rozpuszczoną
margarynę miksujemy delikatnie mikserem na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypujemy
rodzynki mieszamy lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą formy do pieczenia.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinęPrzygotowanie polewyWszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka i gotować cały czas mieszając, aż wyparuje
woda. Posmarować piernik i posypać na gorącą polewę według uznania
wiórki kokosowe lub
płatki migdałów.